Live

Live Text Război în Ucraina. Explozii puternice în centrul Kievului. Armata ucraineană opune rezistenţă trupelor ruseşti

Data actualizării: Data publicării:
Explozie in Kiev. FOTO: Twitter

Acest Live Text a fost închis. El acoperă întreagă desfășurare a situației din Ucraina, de la momentul primelor tensiuni din estul țării, din data de 17 februarie, până la prima zi a invaziei rusești. Relatarea evenimentelor începând cu a doua zi de război în Ucraina poate fi urmărită AICI.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Ucraina. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă și este în plină desfășurare. Trupele Federației Ruse atacă din nord, sud și est și se îndreaptă inclusiv spre capitala Kiev. Forțele ucrainene luptă pe mai multe fronturi, însă au pierdut controlul mai multor baze și aeroporturi militare și a zonei Cernobîl. Occidentul a anunțat noi sancțiuni dure pentru Rusia, condamnând atacul asupra Ucrainei.

Ucraina spune că fosta centrală nucleară de la Cernobîl nu a fost afectată

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 09:13 Centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, citând o notificare trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, transmite Reuters.

Facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate joi de forţele ruseşti, după ce Moscova a lansat o invazie de amploare a Ucrainei, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean.

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 08:45. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că agresiunea neîntreruptă a Rusiei asupra ţării sale arată că sancţiunile impuse Moscovei de Occident nu sunt suficiente, potrivit Reuters. De asemenea, Zelenski şi-a exprimat regretul că lumea continuă să observe de la distanţă ce se întâmplă în Ucraina: "În această dimineață ne apărăm singuri țara".

Zelensky s-a adresat ucrainenilor într-un discurs televizat, atît în ucraineană, cât și în rusă, și a făcut apel la Rusia să înceteze agresiunea.  

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 08:15. Armata ucraineană a anunţat că forţele Kievului opun rezistenţă în faţa trupelor ruse în mai multe regiuni din Ucraina. Oficialii armatei ucrainene precizează, într-un comunicat, doborârea deasupra Kievului, de către sistemele antiaeriene, a două „cadouri otrăvite” trimise de „fraţii ruşi”. 

„În această seară forţele de apărare au continuat să reziste unui important grup de ofensivă al ocupanţilor ruşi. Inamicul a executat lovituri aeriene asupra unităţilor noastre în apropiere de oraşul Kropivniţki/Kirovohrad.

Au fost observate activităţi importante ale elicopterelor inamice în zonele Vilkovo/Vâlcov şi Tiraspol. Unităţi de paraşutişti ale forţelor armate ucrainene luptă în Dîmer şi Ivankiv, unde a fost semnalată prezenţa unui număr mare de unităţi blindate inamice. Forţele inamice au fost oprite pe râul Teteriv. Podul de pe acest râu a fost aruncat în aer. Alt grup tactic al forţelor noastre de apărare rezistă pe aeroportul Gostomel/Hostomel, pe care trupele ruseşti au încercat să-l cucerească ieri

Forţele Aeriene și armata Ucrainei protejează cerul de deasupra Kievului. Astfel, la ora 04.00 sistemele antiaeriene ucrainene au împiedicat două cadouri otrăvite ale «fraţilor» noştri să atingă Capitala”.

ACTUALIZARE 25 FEBRUARE 07:50. Lupte grele între forele ucrainene şi cele ruseşti aveau loc în această dimineaţă în oraşul Sumî, din nord-estul Ucrainei, conform unui clip postat pe reţelele de socializare de amata ucraineană.

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 07:30. Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată ca urmare a agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.

În intervenția sa, Klaus Iohannis a condamnat în cei mai fermi termeni agresiunea armată de proporții a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, potrivit unui comunicat transmis vineri de Adminsitrația Prezidențială.

Președintele României a evidențiat impactul acțiunilor inacceptabile ale Rusiei asupra securității și a stabilității vecinătății estice, precum și consecințele severe asupra securității europene și euroatlantice, aceste acte încălcând flagrant angajamentele asumate de Rusia la nivel internațional, inclusiv în ceea ce privește rolul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Klaus Iohannis a calificat atacul trupelor rusești asupra mai multor regiuni din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, drept un act deliberat și neechivoc de agresiune împotriva unui stat independent și suveran.

Președintele a subliniat că, în această situație atât de dificilă, Uniunea Europeană trebuie să continue să își apere valorile și principiile, evidențiind importanța unității și legăturilor cu partenerii apropiați din regiune și la nivel global.

Totodată, șeful statului a sprijinit reacția fermă și rapidă a Uniunii Europene, inclusiv adoptarea pachetului puternic de sancțiuni și pregătirea, în continuare, a unor sancțiuni individuale și economice suplimentare, care să vizeze și Belarus.

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 07:40. Oamenii din Kiev se adună în stațiile de metrou, pentru a se adăposti.

Pe rețelele sociale au fost distribuite imagini impresionante cu oamenii care caută astfel un refugiu, speriați de exploziile care s-au auzit în oraș.

Explozii în Kiev, primarul spune că trei persoane au fost rănite

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 07:00. Un avion militar rusesc s-ar fi prăbuşit în centrul Kievului, informează BBC. Informaţiile nu au putut fi încă confirmate oficial. Pe reţelele sociale au apărut imagini cu ceea ce pare a fi momentul în care avionul este doborât deasupra oraşului.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că cel puţin trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, după ce o clădire a fost lovită de o rachetă. 

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 06.30. Explozii puternice au răsunat în zorii zilei de vineri în centrul Kievului.

Într-o postare pe contul de Facebook, forţele terestre ucrainene au precizat că Kievul este vizat de "tiruri de rachetă", precizând că au distrus în zbor două din aceste rachete.

Armata a publicat un scurt video filmat de amatori care arată un bloc de apartamente în flăcări.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, de resturile de rachete căzute într-un cartier rezidenţial din sud-estul capitalei.

Într-o fotografie publicată de Kliciko se văd doi pompieri pregătindu-se să intervină în faţa unui imobil puternic avariat şi din care iese fum. Un consilier al ministrului de Interne ucrainean a scris că forţele ucrainene au reuşit să doboare un avion rus, scrie Agerpres.

CNN transmite că militarii ruși sunt la 30 de kilometri de Kiev.

Armata ucraineană a peirdut până acum 140 de militari, iar 400 de oameni au fost răniți. Peste 150 ruși au murit în ultimele 24 de ore.

Zelenski: Eu sunt ținta numărul 1

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 01:55 Volodimir Zelenski spune că el este principala țintă a forțelor armate ruse. Într-o înregistrare video postată pe rețelele sociale, președintele ucrainean a spus că nu va pleca din Kiev.

„Conform informațiilor noastre, inamicul m-a identificat ca fiind ținta numărul unu. Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea șefului statului”, a spus Zelenski.

SUA sunt gata să accepte refugiați ucraineni 

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 01:50 SUA sunt gata să accepte refugiați ucraineni și să ajute țările europene vecine cu Ucraina să gestioneze un flux crescut de refugiați, a declarat joi secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Vicepreședintele Braziliei, criticat de Bolsonaro după ce a spus că Brazilia se opune invaziei Ucrainei

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 01:45 Președintele brazilian Jair Bolsonaro și-a criticat joi vicepreședintele, Hamilton Mourao, după ce acesta a declarat că Brazilia se opune invaziei ruse a Ucrainei.

Zelenski: 137 de morți și 316 răniți

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 00:48 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca au murit 137 de ucraineni și alți 316 au fost răniți de când a început invazia rusească.

Zelenski a semnat și un decret pentru mobilizare generală. Bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara.

Blinken: „Acțiunile Rusiei sunt un afront pentru democrație”

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 00:20 Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat joi că „toate dovezile sugerează că Rusia intenționează să încercuiască și să amenințe Kievul, iar noi credem că Moscova a conceput planuri care implică o încălcare largă a drepturilor omului - și poate chiar mai rău de atât - pentru poporul ucrainean”, scrie CNN, care citează Departamentul de Stat.

Blinken nu a detaliat ce înseamnă „poate chiar mai rău de atât”.

„Acțiunile Rusiei sunt un afront pentru democrație, pentru drepturile omului, pentru decența umană”, a mai arătat șeful diplomației americane în cadrul unei reuniuni virtuale a OSCE. 

„De mai multe luni încoace, Rusia s-a angajat într-o așa-zisă diplomație și insistă că nu are nicio intenție de a invada Ucraina. În tot acest timp, Kremlinul s-a pregătit pengtru acest atac cu sânge rece, la o scară care nu a mai fost văzută văzută în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a mai precizat Blinken.

„Membrii acestei organizații și întreaga comunitate internațională văd acum că Rusia a abandonat complet promisiunile pe care le-a făcut lumii și nu vom uita niciodată asta”, a punctat Antony Blinken.

Secretarul de stat american, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Putin a vorbit la telefon cu Macron

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 23:52 Președintele rus Vladimir Putin a vorbit joi la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron și i-a oferit o explicație „detaliată” a motivelor pentru care Rusia a acționat în Ucraina, scrie BBC, citând un comunicat al Kremlinului.

Emmanuel Macron a solicitat convorbirea și cei doi lideri au convenit să păstreze contactul, a mai arătat Kremlinul.

Potrivit Palatului Elysee, Emmanuel Macron a vorbit mai întâi cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky și apoi cu Vladimir Putin, căruia i-a cerut să încheie operațiunile militare și l-a avertizat asuăra unor sancțiuni masive.

Ucraina: Rusia urmăreşte să creeze un coridor între Crimeea şi Transnistria

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 23:30 Armata ucraineană susține că forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru pe coasta de sud, între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Forţele ucrainene s-au luptat joi cu invadatorii ruşi care au atacat din trei părţi, după ce Moscova a lansat un asalt pe uscat, pe mare şi în aer, în cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-al doilea război mondial, atac care a forţat zeci de mii de ucraineni să îşi părăsească locuinţele.

Foto: Profimedia

Autoritățile au ordonat închiderea luminilor în Liov

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 23:25 Autoritățile din orașul Liov, în vestul Ucrainei, au ordonat închiderea completă a luminilor pe timp de noapte, ca măsură „preventivă” de securitate, scrie CNN.

Toate luminile de pe străzi, de pe clădiri au trebuit închise la ora 23.00, la fel ca și luminile în gospodării. Autoritățile le-au cerut localnicilor să nu mai iasă din case, cu excepția cazurilor de urgență.

În Liov se găsesc acum mai multe consulate și ambasade care s-au mutat în acest oraș din vestul țării, în apropiere de granița cu Polonia, părăsind capitala Kiev.

Rusia a lansat peste 160 de rachete

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 23:15 Rusia a lansat „în total peste 160 de rachete”, a declarat joi un înalt oficial american, informează CNN.

Cele mai multe dintre acestea sunt „rachete balistice cu rază scurtă de acțiune”, dar loviturile aeriene au inclus și un „amestec de rachete cu rază medie de acțiune și de croazieră”, a spus oficialul.

Orașul Harkov, atacat de forțele Federației Ruse. Oamenii s-au refugiat la metrou

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 23:00 Se duc lupte grele în orașul Harkov, unul dintre principalele orașe ucrainene vizate de atacurile Federației Ruse. Imagini publicate pe rețelele sociale arată atacuri cu rachete și oameni înspăimântanți, refugiați la metrou.

 

Citește și Marea Britanie va sprijini un guvern ucrainean în exil, dacă Zelenski va fi nevoit să caute „un loc sigur”

Chinezii din Ucraina, evacuați cu curse charter

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 22:55 Ambasada Chinei în Ucraina a anunţat că închiriază avioane pentru zboruri charter pentru a-i evacua pe cetăţenii chinezi ce doresc să părăsească ţara, după invazia Rusiei.

Ambasada chineză a demarat un proces de înregistrare a celor care vor să părăsească Ucraina, precizând că acest proces se va încheia duminică. Nu a fost oferită nicio informaţie în ceea ce priveşte data zborurilor.

Potrivit Beijingului, circa 6.000 de chinezi se află în prezent în Ucraina.

China nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.

Site-uri guvernamentale din Rusia nu au putut fi accesate din afara țării

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 22:50 Mai multe site-uri ale guvernului rus au părut să fie picate în afara Rusiei, joi, deși motivele exacte ale întreruperilor nu sunt clare.

Un site aparținând armatei ruse a devenit inaccesibil pentru utilizatorii din afara Rusiei joi seara, la fel ca și cel al guvernul federal al Rusiei și versiunea în limba engleză a site-ului Kremlinului.

Potrivit lui Doug Madory, analist la firma de monitorizare a internetului Kentik, întreruperile fac parte dintr-un model mai larg de atacuri de tip DDoS care vizează guvernul Rusiei.

Alți experți în securitate cibernetică cred însă că acesta ar putea fi rezultatul unor demersuri ale Rusiei pentri a preveni potențialele atacuri.

Dezactivarea site-urilor este o „măsură defensivă și un mijloc de izolare a unei părți a internetului”, a spus analistul militar Cedric Leighton.

Bilanț provizoriu: 57 de morți, 169 de ucraineni răniți

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 22:25 Cel puțin 57 de morți și 169 de ucraineni răniți este bilanțul provizoriu al primei zile în care Rusia a invadat Ucraina, a anunțat ministrul Sănătății de la Kiev, Viktor Liașko, potrivit CNN.

Ministrul a spus la un post tv că spitalele au fost puse sub presiune din cauza numărului de victime și că au existat răniți inclusiv în rândul personalului medical.

Citește și: MApN: Alte 3 avioane Eurofighter Typhoon ale Germaniei au aterizat la Kogălniceanu. Tot azi au mai sosit două F-35 ale SUA

Încă 7.000 de militari americani în Europa

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 22:03 Secretarul american al Apărării a ordonat trimiterea a 7.000 de militari americani în Europa, a declarat un înalt oficial american al apărării.

Citește și: SUA anunță sancțiuni și pentru Belarus. Printre cei vizați e și ministrul Apărării

Proteste anti-Putin în mai multe orașe din Europa

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 21:55 Numeroşi manifestanţi au protestat, joi, în mai multe oraşe şi capitale din Europa. Oamenii s-au stâns în număr mare la Berlin, München, Hamburg, Paris, Londra, Roma, Varşovia, Madrid sau Dublin pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina și pentru a condamna acțiunile Moscovei.

Citește și: Trupele ucrainene au distrus tancuri și au doborât elicoptere rusești. Imagini cu pagubele provocate armatei ruse

Sancțiunile anunțate de președintele Joe Biden

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 21:00 „Am decis noi sancțiuni ce vor impune costuri mari pe termen scurt și lung asupra Rusiei”, a declarat Joe Biden, într-o conferință de presă la Casa Albă.

Sancțiunile anunțate de Biden:

  • Limitarea capacității Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni pentru a face parte din economia globală.
  • Sancționăm bancile rusești care au active de peste un trilion dolari.
  • Azi înghețăm activele a încă 4 bănci rusești, printre care și VTB
  • Adăugăm noi nume de oligarhi ruși pe lista sancțiunilor.
  • Companiile ruse de stat nu vor mai putea să se împrumute pe piețe globale.
  • Aceste decizii vor avea efect pe termen lung. Vom tăia jumătate din importurile de servicii Hi-tech.

Citește și: Clădirea Guvernului a fost iluminată în culorile drapelului Ucrainei, în semn de solidaritate

Olaf Scholz: Putin „nu va câştiga”

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 20:54 Cancelarul federal german Olaf Scholz spune că președintele rus Vladimir Putin „nu va câștiga” și că lumea nu va reveni la vremurile Războiului Rece.

„Putin ar trebui să nu subestimeze hotărârea NATO de a-şi apăra toţi membrii”, a spus Scholz într-un discurs televizat.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei înseamnă că acum are loc un război „cum nu am mai văzut în Europa de peste 75 de ani”, a spus Scholz.

Eforturile lui Putin de a întoarce timpul înapoi sunt zadarnice, pentru că „nu va exista o întoarcere la vremurile Războiului Rece, când marile puteri îşi împărţeau lumea în zone de influenţe”, a spus Scholz.

„Putin nu va câştiga”, a mai adăugat cancelarul german.

Citește și: Zelenski le cere liderilor UE să ajute Ucraina: „Dacă nu ne ajutați, mâine războiul va ajunge la porțile voastre”

Orașul-port Mariupol, sub atacul trupelor rusești

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 20:25 Orașul-port Mariupol este sub un tir puternic și au fost raportate sute de explozii, a declarat o sursă diplomatică pentru agenția de presă Reuters, relatează BBC.

O zonă rezidenţială a fost lovită de proiectile. Autorităţile locale au afirmat că 26 de persoane au fost spitalizate cu răni după ce un district din estul oraşului Mariupol a fost bombardat şi „o tentativă a trupelor ruse de a avansa” a fost zădărnicită.

Mariupol este unul dintre cele mai mari porturi ucrainene de la Marea Azov și este situat în apropiere de linia frontului dintre forțele ucrainene și separatiștii din regiunea Donețk, pe care Vladimir Putin a recunoscut-o ca stat independent.

Capturarea acestui oraș ar ajuta Rusia să își asigure o rută terestră directă către Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Citește și: Boris Johnson anunță noi sancțiuni: Băncile ruseşti vor fi excluse din sistemul financiar britanic, Aeroflot va fi interzisă în UK

Biden anunță sancțiuni „devastatoare”

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 20:10 Președintele american Joe Biden a discutat cu liderii G7 și urmează să anunțe un pachet de sancțiuni „devastatoare” împotriva Rusiei, după atacul de joi împotriva Ucrainei.

Centrala de la Cernobîl, cucerită de ruși

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 19:58 Trupele rusești au câștigat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, unde au fost raportate lupte în cursul zilei. Autoritățile ucrainene raportaseră că militarii ruși au pătruns în Ucraina de pe teritoriul Belarusului prin zona unde se află centrala nucleară.

Capturarea centalei de către forțele ruse a fost confirmată de un consilier prezidenițial de la Kiev, Mihail Podoliak, potrivt Reuters.

„Este imposibil să spui că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranță, după un atac complet lipsit de sens din partea Rusiei”, a declarat el. 

„Aceasta este una dintre cele mai serioade amenințări din Europa astăzi”, a completat consilierul.

Tancuri ruesești la Cernobîl

Potrivit Ministrului britanic al Apărării, trupele ruse care au intrat în Ucraina din Belarus au ca tință capitala Kiev. 

Citește și: CTP: Putin nu este om. Este o mașinărie programată de KGB să ucidă, „gata pentru orice”, chiar și pentru un atac nuclear

400 de bombardamente înregistrate 

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 19:38 Tot de pe teritoriul Belarusului au fost lansate joi patru rachete balistice în direcția dus-vest, spre Ucraine, a informat Centrul ucrainean Stratcom.

În total, până joi după-masă Ministerul ucrainean de Interne a înregistrat 392 de bombardamente din partea forțelor ruse.

„Bătălia continuă practic pe întreg teritoriul central și de sud-est al Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne. 

Șase poduri au fost distruse - în regiunile Kiev, Cernohov, Donețk și Kerson, a mai spus el.

Citește și: Putin s-a scuzat în fața oamenilor de afaceri ruși, în contextul sancțiunilor economice impuse de SUA și UE: Nu am avut de ales

Zelenski: Rușii au cucerit aeroportul militar de lângă Kiev

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 19:13 Potrivit şefului statului ucrainean, aeroportul a fost cucerit de forţele ruse, dar debarcarea paraşutiştilor la Gostomel, unde este situat aeroportul, a fost „blocată” şi forţele ucrainene „au primit ordinul de a-i distruge”.

Citește și: Proteste la Moscova şi Sankt-Petersburg față de invadarea Ucrainei. Zeci de manifestanți au fost arestați

Navă turcească lovită de un obuz în apropiere de portul Odesa

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 18:55 O navă comercială cu proprietar turc a fost lovită joi de o bombă în apropierea portului ucrainean Odesa, a anunţat Directoratul maritim general din Turcia.

Autoritatea maritimă a precizat că nu există victime şi că vasul se îndreaptă în siguranţă către apele teritoriale române, transmit Reuters şi DPA, potrtivit Agerpres. 

„Referitor la informaţia că nava Yasa Jupiter, sub pavilion al Insulelor Marshall şi cu proprietar turc, a fost lovită de o bombă în largul portului Odesa, s-a aflat că vasul nu a solicitat ajutor, se află în drum spre apele române, nu are victime şi este în siguranţă”, a scris pe Twitter autoritatea turcă citată.

Citește și: Ministrul Apărării: Am stabilit judeţe de graniţă cu Ucraina unde vom avea puncte de primire a refugiaţilor

Oficial american: Rușii urmăresc „decapitarea” puterii de la Kiev

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 18:50 Ofensiva militară rusă în Ucraina urmăreşte „decapitarea” puterii de la Kiev şi instalarea unui regim favorabil Moscovei, a afirmat joi un oficial american sub rezerva anonimatului, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Fundamental, ei au intenţia de a decapita guvernul şi de a-şi instala guvernul lor”, a declarat persoana respectivă.

Statele Unite nu au observat însă nicio creştere a ameninţării nucleare ruse, susţine o sursă a agenţiei Reuters din domeniul apărării.

Întrebat dacă forţele nucleare ruse sunt într-o stare ridicată de alertă, oficialul - care nu a dorit să i se publice numele - a răspuns că „nu observăm o ameninţare crescută în această privinţă”. 

Citește și: Liderii G7 condamnă invazia Rusiei în Ucraina: Vladimir Putin „s-a plasat de partea greșită a istoriei”

Atac cu rachetă la o bază militară la nord-est de capitala Kiev, 7 morți și 17 răniți

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 18:15 Șapte oameni au fost uciși, iar alți 17 răniți într-un atac cu rachetă la o bază militară la nord-est de capitala Kiev, anunță autoritățile ucrainene, potrivit CNN.

Primarul orașului Brovari, Igor Sapozhko, a declarat că atacul a avut loc în jur de ora 14.30. Brovari găzduiește o unitate a forelor speciale ucrainene.

Rusia a lansat cel puțin 100 de rachete de mai multe tipuri asupra Ucrainei, de la începutul agresiunii, a declarat un oficial american al apărării, potrivit CNN.

Cele mai multe rachete sunt cu rază scurtă de acțiune, dar au fost și cu rază medie, rachete de croazieră și rachete sol-aer, unele lansate dinspre mare.

Citește și: Deși Rusia a invadat Ucraina, Serghei Lavrov susține că e pregătit pentru dialog

Lupte la Cernobîl, pe unde rușii au pătruns dinspre Belarus

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 17:30 Armata rusă a pătruns în Ucraina de pe teritoriul Belarusului prin zona fostei centrale nucleare Cernobîl, situată în nordul țării, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Ucraina. În apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl au loc lupte.

„Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită”, a scris pe Telegram Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, a declarat că militarii ruși încearcă să cucerească Centrala nucleară de la Cernobîl. Volodimir Zelenski a spus că soldaţii ucraineni „îşi sacrifică vieţile” pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986.

Citește și: Rusia a lansat 200 de atacuri în 12 ore. Fost ministru: „Încearcă să înconjoare Harkovul. Se pare că acesta este acum ținta principală”

Elicopter rusesc doborât lângă Kiev. Atac cu rachetă soldat cu 22 de morți în Odesa

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 16:55 Un elicopter militar rusesc a fost doborât la aeroportul Gostomel, lângă Kiev, anunță BBC, care publică și o imagine a epavei, precuzând că nu cunoaște sursa fotografiei.

Hostomel este principalul aeroport de marfă al Ucrainei, dar și bază militară. Tot aici este hangarul celui mai mare avion din lumea, AN-225 Mriya.

Armata ucraineană a anunţat joi că lupte sunt în curs pentru control asupra aeroportuli militar din Gostomel, lângă Kiev.

„Lupte sunt în curs pentru aeroportul din Gostomel”, situat la câţiva kilometri nord-vest de Kiev, a anunţat şeful Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii.

Imagini de pe reţelele sociale arată că aeroportul pare să fi fost ţinta unui atac cu numeroase elicoptere.

Sursa: Telegram/ Ostanii Blockpost

OSCE confirmă atacul cu obuze

ACTUALIZARE 11.08 Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au raportat joi mai multe incidente cu obuze de-a lungul liniei de contact dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele guvernamentale în estul Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.

Citește și: Noi imagini din satelit cu activitatea militară a Rusiei din preajma Ucrainei. Au fost aduse echipamente noi


-------Știrea inițială------

Afirmațiile privind bombardamentele din estul Ucrainei au fost făcute de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Lugansk într-o declarație. Potrivit acesteia, forțele ucrainene ar fi folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi.

„Forțele armate ale Ucrainei au violat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind armament greu, care, potrivit acordurilor de la Minsk, ar fi trebuit retras”, se arată în declarație.

Reprezentanții armatei ucrainene au negat acuzațiile separatiștilor privind un atac al trupelor guvernamentale și au spus, la rândul lor, că rebelii i-au bombardat pe soldații ucraineni.

„În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene pentru Reuters.

Astfel de incidente au avut loc de multe ori în ultimii opt ani, dar ultimele au fost raportate după ce Rusia a masat mai mult de 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei, cerând NATO să promită că nu va accepta aderarea Kievului la alianță.

Occidentul a amenințat Moscova cu noi sancțiuni dacă atacă Ucraina, însă Rusia neagă că ar plănui un atac.

Serviciile americane de informații au spus că, în opinia lor, Rusia ar putea inventa un pretext pentru o invazie a Ucrainei, posibil prin producerea unor filmări care să prezinte un atac regizat. Rusia a respins o asemenea ipoteză.

Statele Unite afirmă că Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu până la „7.000 de soldaţi”, dintre care unii au sosit miercuri, chiar dacă Moscova a anunţat o retragere parţială a forţelor sale, potrivit unui oficial al Casei Albe.

Editor : Adrian Dumitru | Alexandru Rotaru | Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un jurnalist rus care realiza videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi a fost arestat pentru „extremism”

Nu există motive pentru negocieri de pace cu Ucraina, spune Kremlinul

Demonstraţie de forţă la frontiera dintre Polonia şi Lituania. NATO amintește Rusiei că faimosul Coridor Suwalki rămâne sub protecție

Xi își reorganizează armata. Liderul de la Beijing vrea mai mult control și strategii pentru „războiul inteligent” modern (CNN)

Partenerii noștri