Live

Biden se întâlnește vineri cu familiile celor doi americani deținuți de ruși. SUA au propus eliberarea lor în schimbul lui Viktor Bout

Data actualizării: Data publicării:
Cetățenii americani Brittney Griner și Paul Whelan sunt condamnați la închisoare în Rusia Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni vineri la Casa Albă cu familia jucătoarei de baschet Brittney Griner şi cu cea a fostului militar Paul Whelan, ambii condamnați și aflați în detenție în Rusia. Washingtonul a propus Moscovei eliberarea celor doi în schimbul celebrului traficant de arme Viktor Bout, care este închis în Statele Unite.

„Am făcut o ofertă importantă (Rusiei) în urmă cu câteva luni, am reluat de mai multe ori această ofertă şi vom continua să analizăm toate opţiunile pentru a-i aduce acasă în siguranță”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de AFP. „Preşedintele vrea să se asigure că familiile înţeleg că ei sunt pe lista preocupărilor sale”, a arătat ea. „Mi-ar fi plăcut să vă pot anunţa astăzi că Brittney şi Paul se vor întoarce acasă. Din păcate, nu suntem acolo”, a adăugat Karine Jean-Pierre.

Ea a precizat că Joe Biden îi va primi pe soţul lui Brittney Griner şi pe sora lui Paul Whelan.

Jucătoarea de baschet Brittney Griner a fost condamnată la începutul lunii trecute la 9 ani de închisoare sub acuzația de trafic de canabis. Cazul său a luat o dimensiune geopolitică în contextul crizei dintre Moscova şi Washington legată de ofensiva rusă din Ucraina. Această confruntare diplomatică a atras atenţia și asupra lui Paul Whelan, care ispăşeşte o pedeapsă de 16 ani în Rusia pentru „spionaj”, scrie Agerpres.

Brittney Griner este o vedetă a baschetului feminin american reținută pe aeroportul din Moscova cu câteva zile înainte de invazia rusă în Ucraina pe motiv că ar fi avut droguri în bagaje. Paul Whelan este un fost pușcaș marin reținut în Rusia la sfârșitul anului 2018 pe motiv că ar fi spion, iar Viktor Bout, al treilea actor al acestui schimb de prizonieri propus de Washington este considerat unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume. Ajuns și personaj de film („Lord of the War”, 2005), rolul său fiind interpretat de Nicholas Cage, Viktor Bout a fost arestat în 2008, în Thailanda, la cererea SUA, în urma unei ample operațiuni internaționale ale cărei fire au dus inclusiv în România.

Moscova a recunoscut în august că poartă negocieri cu Statele Unite pentru un eventual schimb de prizonieri care îi privește pe traficantul de arme rus Viktor Bout, pe de o parte, și baschetbalista americană Brittney Griner şi Paul Whelan, fost puşcaş marin, de cealaltă parte. Inițial, diplomația de la Moscova s-a arătat iritată de faptul că această propunere de schimb de prizonieri a ajuns publică prin canalele de la Washington. „În ceea ce privește un posibil schimb de prizonieri între cetățeni ruși și americani, partea rusă a îndemnat să se revină la un dialog profesionist în cadrul unei diplomații discrete, fără a lansa informații speculative” - comunica oficial MAE rus la sfârșitul lunii iulie.

Mai mult, potrivit CNN, Moscova ar fi pus o condiție suplimentară Statelor Unite. Rusia ar fi cerut în plus eliberarea unui asasin FSB, Vadim Krasikov, condamnat în Germania pentru uciderea în plină zi, într-un parc, a unui fost luptător din Cecenia. Propunerea a fost considerată scandaloasă, atât de americani, cât și de germani. Fost lider separatist cecen de orgine georgiană, bărbatul ucis, pe nume Zelimhan „Tornike” Hangoșvili (Kavtarașvili), luptase împotriva forţelor ruse între 2000 şi 2004, când Vladimir Putin, abia venit la putere, și-a câștigat autoritatea printr-o reprimare sângeroasă a ambițiilor separatiste ale cecenilor. Din 2016, „Tornike” Hangoșvili trăia cu familia sa în Germania, unde ceruse azil.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Biden îl ironizează pe Trump la cina corespondenților de la Casa Albă: Sunt un bărbat matur, într-o cursă împotriva unui copil de 6 ani

Biden înființează un comitet privind utilizarea sigură a inteligenței artificiale. Cine va consilia guvernul SUA

Erdogan nu se mai întâlnește cu Biden pe 9 mai. Președintele turc și-a amânat vizita la Casa Albă

Blinken a criticat China chiar după ce s-a întâlnit cu Xi Jinping: „Invazia ar fi mai dificilă pentru Rusia fără sprijinul chinez”

Partenerii noștri