Live

Procesul tânărului care a împușcat trei oameni la protestele din SUA, la final. „Așa arată când tragi în cineva de la mică distanță”

Data actualizării: Data publicării:
Kyle Rittenhouse a avut o cădere nervoasă în timpul procesului. Foto: Profimedia

Luni au avut loc pledoariile finale ale acuzării și apărării în procesul tânărului Kyle Rittenhouse, acuzat că anul trecut, când avea 17 ani, a împușcat trei oameni în timpul protestelor violente din orașul american Kenosha, care au urmat uciderii de către poliție a unui bărbat de culoare. Procurorii și avocații apărării au avut la dispoziție câte două ore și jumătate pentru a prezenta juriului acțiunile lui Kyle Rittenhouse din ziua de 25 august 2020, într-un proces care a polarizat Statele Unite.

Tot luni, judecătorul a respins acuzația că minorul Kyle Rittehnouse, care avea 17 ani la momentul comiterii faptelor, ar fi posedat ilegal arma cu care a tras, argumentând că legea este vagă în această privință.

Reuters a enumerat punctele-cheie din pledoariile apărării și acuzării.

Apărarea

* Mike Richards, avocatul apărării, l-a descris pe Joseph Rosenbaum, prima victimă împușcată mortal de Kyle Rittenhouse, ca fiind un „un om rău” și un „scandalagiu”. 

„Acest caz nu este un joc, este viața clientului meu”, a spus avocatul în fața juraților. „N-o să fim iresponsabili să pretindem că dl. Rosenbaum era un cetățean-model, un tip de nota 10.”

* Avocatul a atacat strategia acuzării din pledoaria finală. „Când cazul i-a explodat în față, acum invocă varianta provocării”, a spus Richards despre teza procurorului Thomas Binger, conform căreia Rittenhouse a provocat evenimentele din seara aceea, agitând arma pe care o avea la el. „Asta nu e provocare”.

* „Kyle era un puști de 17 ani care încerca să ajute comunitatea”, a mai spus avocatul. Încercând să readucă în atenție argumentul că Rittenhouse a fost atacat și a acționat în legitimă apărare, avocatul a mai spus: „Clientul meu se temea pentru viața lui când l-a împușcat pe Joseph Rosenbaum. Se temea din cauza amenințărilor anterioare și a actelor de violență la care a fost martor”.

* „Este o decizie grea, dar probele conduc către o singură concluzie. Aceea că comportamentul lui Kyle Rittenhouse din ziua de 25 august determinat de acțiunile dlui Rosenbaum și ale altora. Nu există învingători în acest caz, dar a-l condamna pe Kyle Rittenhouse pentru ceva ce a avut privilegiul să facă nu servește niciunui interes legitim”.

Acuzarea

* Thomas Binger, procurorul adjunct al districtului Kenosha, a spus în fața juriului că „Este un caz în care un adolescent de 17 ani a omorât doi oameni neînarmați și l-a rănit grav pe un al treilea cu o pușcă automată. Nu a fost o situație în care își proteja casa sau familia. A omorât oameni după ce a s-a deplasat acolo (în Kenosha, statul Wisconsin - n.r.) din orașul său, Antioch, statul Illinois, și a stat afară în ciuda stării de alertă”.

* Binger a argumentat că Rittenhouse l-a provocat pe Rosenbaum, ridicând arma. „Asta a provocat întregul incident. Dacă tu ești cel care îi amenință pe ceilalți, îți pierzi dreptul de autoapărare”, le-a spus el juraților. 

* Binger a mai afirmat că Rittenhouse a mințit când a spus în seara aceea că Rosenbaum a scos un pistol, declarație surprinsă într-o înregistrare video prezentată instanței. „Joseph Rosenbaum nu avea armă, acuzatul știa că este neînarmat”, a spus procurorul. „Acuzatul minte ca să-și salveze pielea, în loc să fi mers să încerce să-l ajute pe cel pe care tocmai îl împușcase.”  

* Binger l-a numit pe Rittenhouse „mincinos” când a spus că a mers la protest pentru a acorda primul ajutor. „Arma lui este absolut incompatibilă cu rolul unui medic”, a spus procurorul, adăugând că pușca era încărcată cu gloanțe adevărate, concepute să străpungă ținta.

* Procurorul a arătat imagini în care apare Gaige Grosskreutz, a treia victimă a lui Rittebhouse, cu o mare parte din brațul drept lipsă, ca urmare a împușcării de aproape de către Rittenhouse. Grosskreutz a supraviețuit.

„Așa arată când tragi în cineva cu o armă AR-15 de la mică distanță”, a spus Binger. „Să nu ne facem că nu vedem”.

Kyle Rittenhouse este acuzat că a ucis doi oameni și a rănit un al treilea în timpul protestelor din Kenosha, în vreme ce apărarea încearcă să convingă juriul că era în legitimă apărare.

Potrivit legii din Wisconsin, dacă cineva provoacă o confruntare, trebuie epuizate toate celelalte mijloace înainte de a folosi o forță letală pentru autoapărare. Dacă procurorul poate demonstra că Rittenhouse a fost agresorul, lucrurile se complică pentru apărare.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mark Milley și-a încheiat mandatul de la vârful Armatei SUA. Cine este noul șef al Statului Major Interarme

Un anarhist american de origine română, care a organizat atacuri violente la proteste în SUA, a fost prins la Bucureşti

Unitatea „Scorpion” care l-a omorât în bătaie pe Tyre Nichols, a fost destructurată de poliția din Memphis

Imaginile cu polițiștii care îl bat cu sălbăticie pe Tyre Nichols au fost făcute publice. Tânărul își striga mama în timp ce era lovit

Partenerii noștri