Procesul tânărului care a împușcat trei oameni la protestele din SUA, la final. „Așa arată când tragi în cineva de la mică distanță”

Data actualizării: Data publicării:
Kyle Rittenhouse se tine cu mana de cap
Kyle Rittenhouse a avut o cădere nervoasă în timpul procesului. Foto: Profimedia

Luni au avut loc pledoariile finale ale acuzării și apărării în procesul tânărului Kyle Rittenhouse, acuzat că anul trecut, când avea 17 ani, a împușcat trei oameni în timpul protestelor violente din orașul american Kenosha, care au urmat uciderii de către poliție a unui bărbat de culoare. Procurorii și avocații apărării au avut la dispoziție câte două ore și jumătate pentru a prezenta juriului acțiunile lui Kyle Rittenhouse din ziua de 25 august 2020, într-un proces care a polarizat Statele Unite.

Tot luni, judecătorul a respins acuzația că minorul Kyle Rittehnouse, care avea 17 ani la momentul comiterii faptelor, ar fi posedat ilegal arma cu care a tras, argumentând că legea este vagă în această privință.

Reuters a enumerat punctele-cheie din pledoariile apărării și acuzării.

Apărarea

* Mike Richards, avocatul apărării, l-a descris pe Joseph Rosenbaum, prima victimă împușcată mortal de Kyle Rittenhouse, ca fiind un „un om rău” și un „scandalagiu”. 

„Acest caz nu este un joc, este viața clientului meu”, a spus avocatul în fața juraților. „N-o să fim iresponsabili să pretindem că dl. Rosenbaum era un cetățean-model, un tip de nota 10.”

* Avocatul a atacat strategia acuzării din pledoaria finală. „Când cazul i-a explodat în față, acum invocă varianta provocării”, a spus Richards despre teza procurorului Thomas Binger, conform căreia Rittenhouse a provocat evenimentele din seara aceea, agitând arma pe care o avea la el. „Asta nu e provocare”.

* „Kyle era un puști de 17 ani care încerca să ajute comunitatea”, a mai spus avocatul. Încercând să readucă în atenție argumentul că Rittenhouse a fost atacat și a acționat în legitimă apărare, avocatul a mai spus: „Clientul meu se temea pentru viața lui când l-a împușcat pe Joseph Rosenbaum. Se temea din cauza amenințărilor anterioare și a actelor de violență la care a fost martor”.

* „Este o decizie grea, dar probele conduc către o singură concluzie. Aceea că comportamentul lui Kyle Rittenhouse din ziua de 25 august determinat de acțiunile dlui Rosenbaum și ale altora. Nu există învingători în acest caz, dar a-l condamna pe Kyle Rittenhouse pentru ceva ce a avut privilegiul să facă nu servește niciunui interes legitim”.

Acuzarea

* Thomas Binger, procurorul adjunct al districtului Kenosha, a spus în fața juriului că „Este un caz în care un adolescent de 17 ani a omorât doi oameni neînarmați și l-a rănit grav pe un al treilea cu o pușcă automată. Nu a fost o situație în care își proteja casa sau familia. A omorât oameni după ce a s-a deplasat acolo (în Kenosha, statul Wisconsin - n.r.) din orașul său, Antioch, statul Illinois, și a stat afară în ciuda stării de alertă”.

* Binger a argumentat că Rittenhouse l-a provocat pe Rosenbaum, ridicând arma. „Asta a provocat întregul incident. Dacă tu ești cel care îi amenință pe ceilalți, îți pierzi dreptul de autoapărare”, le-a spus el juraților. 

* Binger a mai afirmat că Rittenhouse a mințit când a spus în seara aceea că Rosenbaum a scos un pistol, declarație surprinsă într-o înregistrare video prezentată instanței. „Joseph Rosenbaum nu avea armă, acuzatul știa că este neînarmat”, a spus procurorul. „Acuzatul minte ca să-și salveze pielea, în loc să fi mers să încerce să-l ajute pe cel pe care tocmai îl împușcase.”  

* Binger l-a numit pe Rittenhouse „mincinos” când a spus că a mers la protest pentru a acorda primul ajutor. „Arma lui este absolut incompatibilă cu rolul unui medic”, a spus procurorul, adăugând că pușca era încărcată cu gloanțe adevărate, concepute să străpungă ținta.

* Procurorul a arătat imagini în care apare Gaige Grosskreutz, a treia victimă a lui Rittebhouse, cu o mare parte din brațul drept lipsă, ca urmare a împușcării de aproape de către Rittenhouse. Grosskreutz a supraviețuit.

„Așa arată când tragi în cineva cu o armă AR-15 de la mică distanță”, a spus Binger. „Să nu ne facem că nu vedem”.

Kyle Rittenhouse este acuzat că a ucis doi oameni și a rănit un al treilea în timpul protestelor din Kenosha, în vreme ce apărarea încearcă să convingă juriul că era în legitimă apărare.

Potrivit legii din Wisconsin, dacă cineva provoacă o confruntare, trebuie epuizate toate celelalte mijloace înainte de a folosi o forță letală pentru autoapărare. Dacă procurorul poate demonstra că Rittenhouse a fost agresorul, lucrurile se complică pentru apărare.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri