Video&Foto Cazul Rittenhouse. Cum a ajuns un adolescent de 17 ani, care curăța graffiti de pe ziduri, să împuște trei oameni la protestele din SUA

Data actualizării: Data publicării:
Kyle Rittenhouse in sala de proces, in urma politistului care il conduce
Kyle Rittenhouse la proces. Foto: Profimedia

Luni vor avea loc pledoariile finale într-unul dintre procesele cele mai controversate din Statele Unite: cazul tânărului Kyle Rittenhouse, acuzat că anul trecut, când avea 17 ani, a împușcat trei oameni în timpul protestelor violente din orașul Kenosha, care au urmat uciderii de către poliție a unui bărbat de culoare, în fața copiilor lui. Tânărul este acuzat că a ucis doi oameni și a rănit un al treilea, în vreme ce apărarea încearcă să convingă juriul că era în legitimă apărare. Reuters a publicat un scurt istoric al procesului lui Kyle Rittenhouse și a întocmit un desfășurător al zilei de 25 august 2020, când au avut loc evenimentele violente din Kenosha, statul Wisconsin.

Kenosha a fost scena unor proteste violente anul trecut în august, după ce poliția a împușcat un bărbat de culoare, Jacob Blake. Cazul avea loc la trei luni după moartea lui George Floyd, care a declanșat protestele Black Lives Matter pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Însă, pe lângă distrugerile devenite obișnuite la astfel de proteste, evenimentele din Kenosha au avut un deznodământ mult mai tragic: doi oameni au murit împușcați, iar un al treilea a fost rănit. Autorul a fost identificat în persoana lui Kyle Rittenhouse, un adolescent de 17 ani, care care venise înarmat la protest, de partea autorităților, alături de alți civili înarmați care încercau să păzească proprietățile de a fi distruse.

Reuters a reconstituit evenimentele din seara de 25 august 2020, pe baza declarațiilor în instanță și a filmărilor din dronă și ale martorilor.

* În timpul zilei, Kyle Rittenhouse ajută la curățarea unor graffiti de pe o școală. În aceeași zi, Joseph Rosenbaum, 36 de ani (una din victimele lui Rittenhouse), este externat dintr-un spital din Milwaukee, unde fusese internat pentru tentativă de sinucidere.

* În jurul orei 22.00, Rittenhouse apare în înregistrări video purtând o armă, alături de alți oameni înarmați, lângă un showroom de mașini second-hand. Rittenhouse a declarat că fusese rugat să ajute la paza afacerilor din zonă, din cauza pericolului de a fi jefuite și incendiate. El adusese și o trusă medicală și a spus că voia să acorde ajutor în caz că cineva era rănit.

* În jurul orei 22.45, Rittenhouse apare într-un alt video cerându-le apă polițiștilor aflați în stradă. Unul din polițiști spune: „Vă apreciem, băieți, chiar vă apreciem”. 

* În jurul orei 23.45, Rosenbaum îl aleargă pe Rittenhouse într-o parcare, în timp ce Rittenhouse strigă „Pașnic, pașnic, pașnic”. Rosenbaum aruncă cu un obiect spre Rittenhouse.

* Rittenhouse declară în fața instanței că Rosenbaum i-a apucat arma de țeavă. Un jurnalist de la Daily Caller, un site conservator, a depus mărturie că Rosenbaum s-a aruncat asupra armei. Rittenhouse trage de patru ori și îl omoară pe Rosenbaum.

* Rittenhouse apare în înregistrări video fugind de la locul unde îl împușcase pe Rosenbaum, urmărit de un grup tot mai mare de oameni care strigă „Prindeți-l!”.

* Câteva minute mai târziu, după ce se împiedică și cade, Rittenhouse îl împușcă pe Anthony Huber, un tânăr de 26 de ani care încercase să-l lovească cu un skateboard.

* După ce Huber e împușcat, Gaige Grosskreutz, acum în vârstă de 27 de ani, se oprește pe loc în fața lui Rittenhouse și ridică mâinile în aer. Ține un pistol în mână. Când începe să se îndrepte din nou spre Rittenhouse, acesta îl împușcă, rănindu-l în biceps. Rittenhouse a declarat instanței că Grosskreutz ținea pistolul îndreptat spre capul lui.

* Rittenhouse se îndreaptă apoi spre polițiști cu mâinile ridicate și arma atârnându-i pe lângă corp. Polițiștii îi ordonă să se dea din drum, iar unul din ei dă cu spray lacrimogen când Rittenhouse se apropie de geamul mașinii. Polițiștii pleacă, crezând că autorul împușcăturilor este în altă parte.

* În jurul orei 1.30, în dimineața de 26 august, Rittenhouse, însoțit de mama lui, se predă la o secție de poliție din orașul său natal, Antioch, statul Illinois, aflat la câțiva kilometri distanță.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Procesul lui Kyle Rittenhouse

Rittenhouse, acuzat că a omorât doi oameni și a rănit un altul, a pledat nevinovat, susținând că era în legitimă apărare. Procesul a început după mai bine de un an, în noiembrie 2021, iar acum a ajuns în faza pledoariilor finale.

Reuters enumeră momentele-cheie ale procesului.

2 noiembrie: Au loc pledoariile de început. Procurorii îl descriu pe Rittenhouse ca pe un criminal, repetând de șapte ori că adolescentul a fost singura persoană care a împușcat pe cineva în seara de 25 august 2020. Apărarea a susținut că Rittenhouse a tras pentru a se apăra de atacul mulțimii. 

3 noiembrie: Jurații au urmărit o serie de înregistrări video explicite, care au surprins momentele de haos după ce Rittenhouse i-a împușcat pe cei trei protestatari.

4 noiembrie: Richie McGinniss, șeful departamentului video al site-ului conservator Daily Caller, a declarat că Rosenbaum striga în timp ce se îndrepta spre Rittenhouse în parcare și apoi a apucat țeava armei semiautomate a acestuia.

Ryan Balch, un veteran care se număra printre oamenii înarmați care erau cu Rittenhouse în fața showroom-ului cu mașini second-hand, a declarat în fața instanței că Rosenbaum avea un comportament „violent”, aruncînd pietre și încercând să provoace incendii.

5 noiembrie: Jason Lackowski, fost luptător în cadrul marinei, era cu Rittenhouse în acea seară. Lackowski a declarat că, înainte ca împușcăturile să aibă loc, Rosenbaum își bătea joc de el și de ceilalți oameni înarmați. Lackowski a răspuns cu „Nu” când a fost întrebat dacă l-a considerat pe Rosenbaum, care era neînarmat, ca pe o amenințare.

8 noiembrie: Gaige Grosskreutz, singurul protestatar împușcat de Rittenhouse care a supraviețuit, a declarat în fața instanței că a îndreptat pistolul său Glock în direcția lui Rittenhouse și a înaintat spre acesta ca ultimă soluție, pentru că a crezut că o să moară. 

Întrebat de avocatul apărării, Grosskreutz a spus că Rittenhouse nu a tras când el stătea cu mâinile ridicate, ci doar când a avansat spre adolescent cu pistolul îndreptat asupra lui.

9 noiembie: Nicholas Smith, care stătea și el de pază la showroom-ul auto, a declarat că a vorbit cu Rittenhouse după ce i-a împușcat pe cei trei și l-a descris ca fiind agitat, palid și transpirat.

„Repeta întruna: Am împușcat pe cineva”, a spus Smith.

10 noiembrie: Rittenhouse a declarat în fața instanței că Rosenbaum l-a amenințat de două ori că-l omoară și l-a atacat înainte de confruntarea finală. 

Rittenhouse a izbucnit în plâns când a rememorat evenimentele dinaintea împușcării lui Rosenbaum, iar judecătorul a cerut o pauză. După reluarea procesului, Rittenhouse a declarat că Rosenbaum l-a atacat, spunându-le juraților: „Îmi aduc aminte că ținea mâna pe țeava armei”. 

Confruntat de procuror, Rittenhouse a declarat: „Am făcut ce a trebuit să fac pentru a-l opri pe cel care mă ataca”. El a recunoscut că a folosit o forță letală, dar a precizat că nu a vrut să omoare pe nimeni.

Potrivit legii din Wisconsin, dacă cineva provoacă o confruntare, trebuie epuizate toate celelalte mijloace înainte de a folosi o forță letală pentru autoapărare. Dacă procurorul poate demonstra că Rittenhouse a fost agresorul, lucrurile se complică pentru apărare.

Dar apărarea poate arăta că există dovezi care indică faptul că Rosenbaum era pus pe scandal în acea seară. Mai mulți martori au declarat în instață că Rosenbaum amenința oameni cu moartea și că l-a urmărit pe Rittenhouse și că a apucat arma acestuia înainte ca adolescentul să tragă.

Kyle Rittenhouse a avut o cădere nervoasă în timpul procesului. Foto: Profimedia
Kyle Rittenhouse a avut o cădere nervoasă în timpul procesului. Foto: Profimedia

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri