Live

Laura Codruța Kovesi, procuror-șef european. A treia rundă de negocieri între Parlament și Consiliul UE a eşuat

Data actualizării: Data publicării:
Laura Codruța Kovesi FOTO: INQUAM OHOTOS - Octvav Ganea

Joi a avut loc a treia rundă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului UE pentru numirea viitorului procuror-şef european. În ciuda anchetei din România, Parlamentul European o susţine în continuare pe Laura Codruţa Kovesi pentru acest post.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

ACTUALIZARE. Consiliul UE, a cărui președinție e deținută de România, îşi reafirmă susţinerea pentru candidatul francez la funcţia de procuror-şef european, după ce şi runda a treia de negocieri a eşuat joi. Consiliul spune că o nouă rundă de negocieri poate avea loc săptămâna viitoare şi, dacă nu se ajunge la un rezultat, negocierile pot continua după instalarea noului Parlament European.

ACTUALIZARE  Eurodeputatul Cristian Preda anunţă că nu va mai fi nicio rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pentru procurorul şef european, după ce ultima rundă, care trebuia să aibă loc în 10 aprilie, a fost anulată. În opinia lui Cristian Preda, singura cale de deblocare a situaţiei e retragerea candidatului francez.

Citiți și:  Familiile unor jurnaliști uciși pentru că dezvăluiau acte de corupție cer numirea lui Kovesi la Parchetul European

ACTUALIZARE. Continuă să vină critici de la Bruxelles privind situaţia Laurei Codruţa Kovesi. Vera Jourova, comisar european pentru Justiţie, a dezvăluit că i-a transmis ministrului Tudorel Toader să nu i se pună piedici candidatei la şefia Parchetului European.

ACTUALIZARE. Parlamentul European își afirmă din nou sprijinul pentru fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru funcția de procuror-șef european și îi reproșează Consiliul UE că „cedează presiunii guvernului român”

Cea de-a treia rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pe tema numirii procurorului-şef european s-a încheiat fără nicio înţelegere, a anunţat preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE) din Parlamentul European, Claude Moraes.

„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului UE, regretăm profund situaţia de blocaj, care împiedică cele două instituţii să ajungă la o înţelegere privind numirea procurorului-şef european”, a declarat Claude Moraes, potrivit unui comunicat de presă transmis de Parlamentul European.
 
Şi vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, Judith Sargentini, a declarat că opoziţia pe care Kövesi o întâmpină din partea autorităţilor române evidenţiază curajul şi independenţa ei, „ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a EPPO”.
 
„Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, a adăugat Sargentini.
Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. 
„Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidaţi selectaţi. Dna Kövesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă", a declarat şi Ingeborg Gräßle (PPE, DE), preşedintele Comisiei pentru control bugetar (CONT) al Parlamentului.

ACTUALIZARE 17.25. Negociatorii Parlamentului European (PE) şi ai Consiliului Uniunii Europene nu au ajuns joi la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

Anunţul a fost făcut pe Twitter de unul dintre negociatorii Parlamentului European.

Următoarea rundă de negocieri pentru şefia Parchetului European va avea loc în 10 aprilie.


Această a treia rundă de negocieri era necesară pentru că cele două instituţii europene şi-au exprimat sprijinul pentru candidaţi diferiţi. Parlamentul European o susţine pe Laura Codruţa Kovesi, în timp ce Consiliul UE pe Jean - Francois Bohnert, candidatul francez.

Precedenta rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea şefului Parchetului european s-a încheiat la 27 martie fără niciun rezultat. Negocierile au ajuns la un impas, deoarece niciuna dintre cele două instituţii nu a părut dispusă la compromis: Parlamentul European a susţinut nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi, aşa cum au decis comsiile LIBE şi CONT prin vot, în vreme ce Consiliul UE a susţinut numirea francezului Francois Bohnert, cel clasat primul la votul din COREPER (vot dat de ambasadorii statelor membre).

Prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea procurorului-şef al Parchetului European a avut loc pe 20 martie, încheindu-se, de asemenea, fără rezultat.

Citiți și:  Ce scriu trei mari publicații despre șansele Laurei Codruța Kovesi de a obține șefia Parchetului European

Această a treia rundă de negocieri a venit în condițiile în care s-au intensificat mesajele europene, dar și din partea unor ambasade cu privire la problemele judiciare pe care le are în țară Laura Codruța Kovesi. Aceste mesaje din partea oficialilor străini au deranjat puterea de la București în așa măsură, încât Guvernul a dat, miercuri, o replică de o duritate fără precedent.

Citiți și: Timmermans: Kovesi este un procuror de calitate și o admir pentru curajul său

Instanţa supremă a judecat, miercuri, plângerea depusă de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar dispuse împotriva ei de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa. ICCJ a decis ridicarea controlului judiciar, așa că fosta șefă a DNA poate părăsi țara.

Citiți și: C. T. Popescu, după decizia în cazul Kovesi: Acest act terorist al secţiei pentru terorizarea magistraţilor nu a reuşit. Scopul nu a fost atins

În conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul European şi Consiliul UE numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord nici joi, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie, menționează Agerpres.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Giorgia Meloni și-a anunțat candidatura la alegerile europarlamentare: „Să trimitem stânga în opoziție”

"Foloseşte-ţi votul": Parlamentul European a lansat clipul electoral prin care cheamă cetățenii UE să voteze la alegerile europene

Eurodeputații au revizuit politica agricolă. Fermele mici, exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme

Asistentul europarlamentar suspectat că spiona pentru China a fost arestat. El ar fi spionat inclusiv opozanți chinezi

Partenerii noștri