Live

Premierul Belgiei, replică dură pentru Viktor Orban: „Ar trebui să-ți ții gura”

Data actualizării: Data publicării:
Premierul belgian Alexander de Croo. Foto: Profimedia Images

După săptămâni întregi de răfuială politică între liderii europeni și premierul maghiar Viktor Orban, care a spus că Ucraina este „una dintre cele mai corupte țări din lume”, decizia de a deschide oficial negocierile de aderare la UE cu statul atacat de Rusia, luată după mai puțin de 9 ore de discuții în Consiliul European, fără votul Ungariei, a fost o surpriză.

Nu există niciun mecanism care să permită unei țări să se abțină la o decizie de o asemenea amploare, dar Ungaria a sugerat că a fost o decizie aprobată de 26 de state membre și nu de 27.

Vorbind într-o înregistrare video pe rețelele sociale, Orban a declarat că nu a votat deoarece nu a vrut să ia parte la ceea ce a considerat a fi „o decizie complet lipsită de sens, irațională și greșită”.

Budapesta a decis că celelalte state membre „ar trebui să-și urmeze propriul drum”, a spus el. „Ungaria nu vrea să participe la această decizie proastă și din acest motiv Ungaria nu a participat la decizia de astăzi”, a spus Orban.

A fost departe de poziția tranșantă pe care părea să o adopte cu doar câteva ore mai devreme, când a promis să blocheze orice astfel de demers privind extinderea UE.

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a criticat comentariile făcute de Orban după vot, declarând jurnaliștilor: „Dacă participi la o decizie, ești de acord cu decizia... trebuie doar să îți ții gura închisă”, transmite The Guardian.

Premierul a adăugat rapid: „Nu ar fi trebuit să spun asta”.

Liderii UE au convenit, de asemenea, să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și să acorde statutul de candidat Georgiei.

În ceea ce privește candidatura Bosniei și Herțegovinei, negocierile au primit, de asemenea, undă verde după ce statul balcanic va îndeplini „gradul necesar de conformitate”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA anunță că mai trimit încă 2 miliarde de dolari Ucrainei, în condițiile în care situația de pe front devine tot mai dificilă

Lupte dure pe frontul din Harkov. Ucrainenii îi resping pe ruși la Vovcensk. Putin spune că trupele Moscovei își îmbunătățesc pozițiile

Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022. Ce i-a cerut Putin lui Zelenski

Rușii au recucerit Robotîne, satul de pe „linia Surovikin” cucerit cu greu de armata ucraineană în timpul contraofensivei din 2023

Partenerii noștri