Live

Vaccinul Moderna a fost aprobat de EMA pentru utilizare la adolescenți, de la vârsta de 12 ani

Data actualizării: Data publicării:
Doze de vaccin Moderna. Imagine ilustrativă. Foto: Profimedia Images

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vineri utilizarea vaccinului anti-COVID-19 Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani. Devine astfel al doilea vaccin autorizat pentru adolescenţii celor 27 de state ale Uniunii Europene. Medicul Valeriu Gheorghiță spune că în România vaccinul ar putea fi folosit la copii de la finele săptămânii viitoare.

Administrarea vaccinului Spikevax (Moderna) la grupa de vârstă 12-17 ani se va face similar ca la persoanele de peste 18 ani, adică două injecţii administrate în partea superioară a braţului, la un interval de patru săptămâni.

''Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat acordarea unei extinderi a indicaţiilor vaccinului COVID-19 Spikevax (Moderna) pentru a include utilizarea acestuia la copii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani'', a declarat autoritatea europeană de reglementare într-un comunicat.

Efectele vaccinului Spikevax, produs de compania de biotehnologie americană Moderna, au fost studiate în cadrul unui studiu clinic la care au participat 3.732 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Cercetarea a demonstrat că serul produce un răspuns imunitar comparabil în cazul copiilor cu vârste între 12 şi 17 ani cu cel observat la tinerii adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

''Rezultatele au permis CHMP să ajungă la concluzia că eficacitatea Spikevax la grupa de vârstă 12-17 ani este similară cu cea în cazul adulţilor'', a precizat agenţia care are sediul la Amsterdam, citată de Agerpres.

Vaccinul Pfizer/BioNTech, bazat pe aceeaşi tehnologie ARNm ca şi Moderna, a fost deja autorizat începând de la 12 ani în Statele Unite, Canada şi în cele 27 ţări ale Uniunii Europene.

Adolescenţii dezvoltă în general forme mai puţin grave de COVID-19 în comparaţie cu persoanele adulte, dar nu sunt ocoliţi de infecţie şi participă la transmiterea virusului în rândul populaţiei.

Imunizarea acestora este aşadar necesară pentru a contribui la stoparea epidemiei, potrivit experţilor.

Jumătate dintre adulţii din Europa, adică 200 de milioane de persoane, au fost vaccinate împotriva COVID-19, a anunţat joi Comisia Europeană.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat de 62 de ani din Germania s-a vaccinat anti-Covid de 217 ori. Ce au constatat cercetătorii

Andrei Baciu și-a dat demisia de la șefia CNAS

DNA: Florin Cîțu e urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave

Florin Cîțu a fost la DNA, în dosarul vaccinurilor: Mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru cu respectarea legislației în vigoare

Partenerii noștri