Live

Live Text Rușii încep să se predea în Herson. Kievul spune că a eliberat în ultima săptămână peste 400 de kilometri pătraţi din sudul țării

Data actualizării: Data publicării:
Rușii se predau în Herson. Foto: Captură video

Suntem în ziua cu numărul 225 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat în discursul către națiune de miercuri seară că forțele Kievului au eliberat alte trei așezări în regiunea sudică Herson. Pe de altă parte, Vladimir Putin pare să admită pierderile grave înregistrate de armata rusă pe frontul din Ucraina. Liderul de la Kremlin a spus că Rusia va „stabiliza” situația în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal săptămâna trecută. ONU a avertizat că pretinsa anexare de către Rusia a teritoriului Ucrainei nu va face decât să agraveze încălcările drepturilor omului. Rusia a lansat mai multe lovituri asupra orașului Zaporojie. Rușii încep să se predea în Herson. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

UE a adoptat al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 20:55 Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancţiuni economice şi individuale împotriva Rusiei, ca urmare a anexării ilegale a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, anunță un comunicat postat joi pe site-ul Consiliului UE.

Pachetul de sancţiuni, al 8-lea adoptat de blocul european de la începerea invaziei rusești în Ucraina, include o serie de măsuri menite să crească presiunea asupra guvernului şi economiei ruse, să slăbească capacităţile militare ale Moscovei şi să facă Kremlinul să plătească prețul pentru recenta escaladare.

Citește mai departe AICI.

Zelenski a cerut liderilor europeni noi arme

ACTUALIZARE 20:35 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut, joi, arme liderilor europeni, pentru a împiedica „tancurile rusești să ajungă la Varşovia sau Praga”, la şapte luni de la începerea invaziei rusești în Ucraina.

„Agresorul trebuie să fie pedepsit”, le-a transmis Volodimir Zelenski, într-o intervenţie video, celor 44 de lideri europeni prezenţi la Praga pentru prima reuniune a Comunităţii Politice Europene.

„Acest război trebuie să fie câştigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca celelalte porturi de la Marea Neagră, de la Mediterana sau din orice altă mare şi pentru ca tancurile ruse să nu avanseze spre Varşovia sau Praga”, a spus președintele Zelenski. El a confirmat că actuala contraofensivă a forţelor ucrainene va continua.

Ucraina a anunţat, joi, că a reluat controlul asupra a încă 400 de kilometri pătraţi în sudul ţării, unde contraofensiva sa a pus armata rusă sub presiune. Armata ucraineană a precizat că de la 1 octombrie a recucerit 29 de localităţi din regiunea Herson care fuseseră ocupate de ruşi.

În regiunea Doneţk, un alt teritoriu ocupat de Rusia, cel puţin 14 persoane au fost ucise şi trei rănite în ultimele 24 de ore în zonele aflate sub controlul Ucrainei, potrivit preşedinţiei ucrainene.

Pe plan diplomatic, Uniunea Europeană a aprobat un nou set de sancţiuni contra Rusiei. În acest timp, OPEC+ a decis o scădere drastică a cotelor producţiei de petrol pentru a susţine preţurile, în contextul în care hidrocarburile rămân principala sursă de venituri pentru Rusia. 

Ucraina spune că a eliberat în ultima săptămână peste 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de ruşi în regiunea Herson

ACTUALIZARE 16:20 Ucraina a anunţat joi că a eliberat în ultima săptâmână mai mult de 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de Rusia în sudul acestei ţări, trupele ruse confruntându-se cu o contraofensivă ucraineană, informează AFP.

„Forţele armate ale Ucrainei au eliberat peste 400 de kilometri pătraţi din regiunea Herson, de la începutul lunii octombrie”, a anunţat purtătoarea de cuvânt al Comandamentului militar Sud, Natalia Gumeniuk, evaluând pentru prima dată în cifre progresele armatei ucrainene.

Potrivit Agerpres, armata ucraineană a realizat în ultimele săptămâni progrese importante în nordul regiunii sudice Herson şi a eliberat din mâinile ruşilor aproape toată regiunea Harkov, în nord-est, deschizând astfel calea pentru continuarea contraofensivei spre regiunea Lugansk, bastion al separatiştilor instalaţi de Moscova din 2014.

După o serie de înfrângeri drastice suferite în ultimele săptămâni de trupele ruse în urma contraofensivelor ucrainene pe mai multe direcţii, preşedintele rus Vladimir Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean şi oficializarea anexării provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma unor aşa-zise referendumuri.

Majoritatea americanilor cred că SUA ar trebui să continue să susțină Ucraina, în ciuda amenințărilor nucleare ale Rusiei

ACTUALIZARE 15:55 Un sondaj recent arată că 73% dintre cetățenii americani au fost de acord ca țara lor să continue să sprijine Ucraina, în ciuda amenințărilor Rusiei cu folosirea armelor nucleare, a raportat agenția Reuters, citată de The Kyiv Independent.

Noi imagini cu atacurile soldaților ucraineni în regiunea Herson

ACTUALIZARE 15:26 Pagina de twitter OSINTtechnical, specializată în monitorizarea armamentului folosit de ambele părți în războiul din Ucraina, a publicat câteva videoclipuri cu militarii ucraineni ce s-au filmat în plină acțiune, în timp ce înaintau pe frontul din Herson sub focul artileriei rusești.

Moscova spune că este „pe deplin angajată” să evite un război nuclear 

ACTUALIZARE 15:00 Moscova a afirmat joi că rămâne „pe deplin angajată” principiului de a nu permite niciodată declanşarea unui război nuclear, în condiţiile în care există tot mai multe temeri privind o posibilă dramatică escaladare după şapte luni de conflict armat cu Ucraina, informează Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat joi, în timpul unei conferinţe de presă, că poziţia Moscovei - cea conform căreia un război nuclear nu ar trebui să aibă loc niciodată - nu s-a schimbat.

Autorităţile ruse sugerează posibilitatea utilizării de arme nucleare încă de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina la 24 februarie, iar aceste ameninţări au crescut în intensitate în ultimele săptămâni.

Citește continuarea AICI

Rușii au început să se predea în Herson

ACTUALIZARE 14:30 Ucrainenii au publicat imagini cu un tanc rusesc pe care era arborat steagul alb. În videoclip, tancul este înconjurat de soldați ucraineni, iar cei doi ruși ies din vehiculul militar și se predau.

Kievul a început o contraofensivă puternică în sudul țării.

Președintele Zelenski a anunțat că până acum au fost eliberate trei localități importante din regiunea Herson și că armata va continua să avanseze în această zonă.

O glumă despre anexarea Kaliningradului a devenit virală pe Twitter. Putin: „Care este situația în Kaliningrad?”. Cehii: „Ahoj”

ACTUALIZARE 14:00 O glumă răspândită pe rețelele sociale, care propune că cehii să ocupe exclava rusă Kaliningrad, a devenit virală, stârnind sentimente de bucurie și furie din partea celor care o consideră reală, scrie publicația The Moscow Times.

„Este timpul să împărțim Kaliningradul, astfel încât frații noștri cehi să aibă acces la mare”, a scris luna trecută pe twitter un polonez care se identifică drept „Papiez internetu” (papa internetului). El a publicat o hartă a micii exclave înconjurate de Polonia, Lituania și Marea Baltică, împărțind-o într-o parte poloneză și cehă.

Harta distribuită pe rețelele sociale. @KralovecCzechia / twitter

„Faceți din nou Kaliningradul ceh!” au scris unii dintre internauți, în timp ce alții au propus o linie de metrou care să lege orașul ceh Brno, Varșovia și Kaliningrad.

Printre postările virale a fost și una în care se vorbea despre „Beer Stream II”, utilizatorii făcând referire la gazoductul Nord Stream II (ce nu a fost dat în folosință - n.red) și băutura preferată a cehilor (berea - n. red.).

O memă virală îl înfățișează pe președintele rus Vladimir Putin, stând relaxat la telefon și întrebând: „Care este situația în Kaliningrad?” În poza următoare, el arată alarmat, exclamând: „Ce vrei să spui, ahoj?” — „ahoj” fiind formula de adresare „bună ziua” din limba cehă.

Citește continuarea AICI

Reacția ministrului ucrainean de externe după atacul rusesc asupra orașului Zaporojie

ACTUALIZARE 13:00 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a comentat atacurile de joi dimineață asupra orașului Zaporojie. 

Peste noapte, șapte rachete rusești au lovit oameni care dormeau liniștiți la casele lor din Zaporojie. Rușii continuă să lovească în mod deliberat civilii pentru a semăna frica. Teroarea rusă trebuie oprită - prin forța armelor, sancțiuni și izolare deplină”, a transmis șeful diplomației de la Kiev. 

MAE, pentru Digi24.ro: Ambasadorul rus la București Valeri Kuzmin a fost convocat la MAE, după anexarea ilegală a regiunilor ucrainene

ACTUALIZARE 12:08 Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie, la sediul MAE, din dispoziția ministrului de externe Bogdan Aurescu, ca urmare a anexării ilegale a regiunilor ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie de către Federația Rusă. Cu această ocazie, România și-a afirmat încă o dată „poziția de condamnare fermă a așa-numitor „acorduri” de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022”.

Citește continuarea AICI

Încă trei explozii puternice au fost auzite în Zaporojie 

ACTUALIZARE 11:03 Conform BBC, încă trei explozii puternice au fost auzite în orașul Zaporojie joi dimineață. 

Oleksandr Starukh, guvernatorul ucrainean al regiunii, a alertat oamenii cu privire la un alt atac printr-un mesaj pe Telegram, postând: „Atenție. Un alt atac cu rachete inamice. Stați în adăposturi”.

Șoigu, pe făraș: Putin se pregătește să-l scoată pe ministrul rus al Apărării „țapul ispășitor” al dezastrului din Ucraina

ACTUALIZARE 10:50 Vladimir Putin îl va scoate cel mai probabil drept „țap ispășitor” pe Serghei Șoigu pentru dezastrul militar al armatei ruse din Ucraina, pe fondul creșterii numărului de critici referitoare la modul în care se desfășoară în prezent „mobilizarea parțială” a armatei ruse, se arată în analiza de joi a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Decretul semnat de Putin prevedea, printre altele, scutirea de la mobilizare a studenților.

„Putin a declarat pentru publicațiile ruse că «ministerul Apărării nu a reușit să pună în acord cadrul legislativ cu lista celor care nu fac obiectul mobilizării și că e nevoie să se facă ajustări». Aceasta critică directă adusă ministerului Apărării este, implicit, o critică la adresa lui Șoigu, pe care Putin pare să-l facă responsabil pentru eșecurile invaziei Ucrainei”, se arată în analiza ISW. 

Războiul din Ucraina a expus problemele și deficiențele grave cu care se confruntă armata rusă. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Doi morți și clădiri distruse în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Zaporojie

ACTUALIZARE 09:25 Bombardamentele forţelor ruse au dus la moartea a cel puţin două persoane în cursul nopţii de miercuri spre joi în oraşul Zaporojie din Ucraina şi au avariat sau distrus mai multe clădiri rezidenţiale şi au cauzat incendii masive, a declarat joi dimineaţă guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters.

O femeie a murit în bombardament, iar o alta în drum spre spital, forţele ruse lansând şapte atacuri, a scris Staruh pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Cel puţin cinci persoane sunt sub dărâmături", a spus el.

Multe persoane au fost salvate. Printre ele, o fetiţă de trei ani, care acum este sub îngrijire. Operaţiunea de salvare continuă", a adăugat oficialul ucrainean.

Zaporojie este una dintre cele patru regiuni anexate de Rusia. Anexarea a fost condamnată de aliaţii Ucrainei, iar Kievul spune că nu va accepta niciodată capturarea ilegală a unor teritorii ale sale prin forţă.

Agerpres amintește că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat statului rus să preia controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa şi administrată în continuare de ingineri ucraineni, deşi a fost capturată de forţele ruse din primele momente ale războiului.

Centrala este chiar pe linia frontului, iar ambele părţi s-au acuzat reciproc de bombardamente şi au atras atenţia asupra riscului unui dezastru nuclear.

Rusia face lobby la ONU. Moscova vrea ca votul pentru a condamna „anexările” ilegale din Ucraina să fie secret

ACTUALIZARE 09:10 Rusia face lobby la ONU pentru un vot secret în loc de un vot public, atunci când Adunarea Generală a Națiunilor Unite, formată din 193 de membri, va dezbate într-o sesiune programată săptămâna viitoare dacă să condamne demersul Moscovei de a anexa ilegal cele patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, scrie The Guardian.

Ucraina și aliații săi din Occident au denunțat voturile din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie ca fiind ilegale și coercitive. 

O rezoluție a Adunării Generale a ONU, ar condamna „așa-numitele referendumuri ilegale” ale Rusiei și „tentativa de anexare ilegală” a zonelor în care a avut loc votul.

Între timp, ONU a avertizat că pretinsa anexare de către Rusia a teritoriului Ucrainei nu va face decât să agraveze încălcările drepturilor omului. 

Citește continuarea AICI

Submarinul nuclear rusesc Belgorod a fost găsit. Imagini din satelit cu locul unde se află acum

ACTUALIZARE 07:55 Uriașul submarin nuclear rusesc Belgorod, care transportă una dintre cele mai periculoase arme ale Kremlinului, a fost în cele din urmă localizat. Dispariția acestuia de la baza din Marea Albă stârnise temeri pe fondul unor informații că Putin ar plănui să facă un test nuclear.

Una dintre locațiile luate în calcul pentru acest test ar fi fost Marea Neagră. Noi imagini din satelit, publicate de site-ul Naval News, au descoperit submarinul ieșind la suprafață în zona Arctică, mai precis în Marea Barents din nordul Rusiei. Ceea ce înseamnă că este la distanță destul de mică de baza sa.

Submarinul nuclear rusesc Belgorod a fost găsit. FOTO: navalnews.com

Citește continuarea AICI

Ucrainenii au doborât drone kamikaze rusești

ACTUALIZARE 07:50 Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat la începutul zilei de 6 octombrie că apărarea antiaeriană a țării a doborât șase drone kamikaze rusești în regiunile de sud Odesa și Nikoalev, scrie The Kyiv Independent.

Putin pare să admită pierderile înregistrate de ruși în Ucraina

ACTUALIZARE 07:40 Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că situația militară se va „stabiliza” în teritoriile ucrainene pe care pretinde că le-a anexat, dar unde forțele sale suferă o serie de eșecuri în fața armatei ucrainene.

Comentariile liderului de la Kremlin par să recunoască indirect provocările cu care se confruntă Moscova pentru a-și afirma controlul, scrie The Guardian

Întrebat ulterior de jurnaliști dacă există o contradicție între retorica de anexare a Rusiei și realitatea de pe teren, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „nu există”.

Zelenski a anunţat recucerirea a trei noi localităţi din sud

ACTUALIZARE 07:30 În discrusul său către națiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că trei noi localităţi au fost recucerite de forţele de la Kiev în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, unde trupele Moscovei sunt în dificultate, informează AFP.

„Novo-Voskresenske, Novo Grigorivka şi Petropavlivka din regiunea Herson au fost eliberate în ultimele 24 de ore”, a afirmat preşedintele Zelenski într-un video postat pe reţelele sociale.

Astăzi, în Lîman, Sviatohirsk şi Yarova din regiunea Doneţk a fost adăugat un alt semn al revenirii la viaţa normală - am reluat plata pensiilor acolo. De asemenea, oferim truse alimentare şi ajutor umanitar. Revenirea drapelului ucrainean înseamnă că o viaţă paşnică şi socială sigură este din nou posibilă pentru Donbas şi în toate celelalte teritorii care au fost ocupate temporar de Rusia, a mai spus preşedintele ucrainean.

Liderul de la Kiev s-a adresat şi ocupanţilor: Chiar dacă găseşti o altă armă undeva în lume cu acelaşi nume "natural" pentru "lumea ta rusă", cum ar fi aceste "drone" iraniene cu care încerci să bombardezi oraşele noastre, precum Bila Tserkva... oricum nu te va ajuta. Ai pierdut deja. Ai pierdut pentru că şi acum, în cea de-a 224-a zi a războiului, trebuie să explici societăţii tale de ce este nevoie de toate acestea: acest război, falsa mobilizare şi autodistrugere a tuturor perspectivelor poporului tău.

Ucrainenii ştiu pentru ce luptă. Şi tot mai mulţi cetăţeni ai Rusiei îşi dau seama că trebuie să moară pur şi simplu pentru că o persoană nu vrea să pună capăt războiului. Este evident cine va câştiga”, a mai spus Zelenski.

Câteva dintre cele mai importante informații din ziua cu numărul 224:

  • NYT: SUA au informații că Daria Dughina a fost asasinată de guvernul ucrainean
  • Zelenski anunță eliberarea a încă trei localități din regiunea Herson
  • Șeful Comisiei de apărare din Duma de Stat cere armatei să spună adevărul despre înfrângerile din Ucraina: „Poporul nu e prost”
  • Centrala de la Zaporojie, declarată proprietate a statului rus
  • Putin face „corecturi” la ordinul de mobilizare, după ce a recunoscut că mulți ruși au fost recrutați din greșeală
  • Kasparov: „Putin a jucat poker geopolitic cu cărți proaste și a câștigat, pentru că adversarii săi au căzut în cacealmaua lui”
  • Putin, discurs cinic: „Chiar și astăzi, în ciuda tragediei actuale, avem un mare respect pentru poporul ucrainean”
  • Ideologul rus Alexander Dughin, inclus pe lista neagră a UE. Al optulea pachet de sancțiuni a fost agreat de statele europene
  • „Eliberarea Luganskului a început”, afirmă liderul regional ucrainean
  • ISW: Ucraina paralizează Rusia în prima linie și continuă să facă progrese în trei regiuni simultan
  • Domnia lui Vladimir Putin este acum "mai aproape de sfârșit", spune un oficial rus
  • Putin a promulgat anexarea ilegală a celor patru regiuni ocupate de ruși în Ucraina

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Una dintre cele mai frumoase femei din România, spectacol în Giulești după Rapid - Universitatea Craiova: ”Siuuuu”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți ucraineni au murit încercând să treacă ilegal graniţa pentru a fugi de război. Cele mai multe victime, la frontiera cu România

"Castelul lui Harry Potter" din Ucraina a ars după ce rușii l-au lovit cu o rachetă

Construcţia unui nou pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului

Experţi ONU susţin că au găsit la Harkov resturile unei rachete nord-coreene (Reuters)

Partenerii noștri