MAE, pentru Digi24.ro: Ambasadorul rus la București Valeri Kuzmin a fost convocat la MAE, după anexarea ilegală a regiunilor ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu gesticuleaza la pupitru
Bogdan Aurescu. Foto: George Călin/Inquam Photos

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie, la sediul MAE, din dispoziția ministrului de externe Bogdan Aurescu, ca urmare a anexării ilegale a regiunilor ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie de către Federația Rusă. Cu această ocazie, România și-a afirmat încă o dată „poziția de condamnare fermă a așa-numitor „acorduri” de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022”.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a demersurilor Federației Ruse de anexare a regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia.

Convocarea ambasadorului Federației Ruse la sediul MAE a facut parte dintr-un demers mai larg, coordonat, la nivelul Uniunii Europene, pentru transmiterea unui mesaj clar de condamnare a recentelor acțiuni de escaladare din partea Rusiei.

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a reiterat poziția României de condamnare fermă a așa-numitor „acorduri” de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Oficialul român a evidențiat caracterul profund ilegal și ilegitim al demersului Kremlinului de a încerca justificarea ocupației militare asupra teritoriilor aparținând unui stat suveran, cu încălcarea flagrantă a principiilor de drept internațional, a Cartei ONU, precum și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. A subliniat că acest act de anexare ilegală, prin folosirea forței, a unor teritorii ale unui alt stat nu va fi niciodată recunoscut de România și nici de celelalte state membre UE și NATO.

În încheiere, oficialul român a reafirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială ale Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional”, precizează MAE pentru Digi24.ro.

Rusia a anexat ilegal teritoriile ucrainene, deși nu controlează complet niciuna dintre cele patru regiuni din Ucraina. Decretul final de anexare a fost semnat de Vladimir Putin miercuri. 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri