Live

Galerie Foto NASA a început pregătirile pentru lansarea rachetei cu care vrea să trimită din nou oameni pe Lună

Data actualizării: Data publicării:
Racheta Artemis 1. Foto: Profimedia Images

Agenția Spațială Americană pregătește o nouă rachetă gigantică pentru a ajunge pe Lună. Cunoscută drept Space Launch System (Sistemul de Lansare Spațială - SLS), aceasta este dusă la Centrul Spațial Kennedy din Florida pentru o lansare programată pe 29 august, relatează BBC.

Va fi un zbor fără echipaj, însă misiunile viitoare vor trimite astronauți înapoi pe suprafața Lunii pentru prima oară în ultimii 50 de ani.

SLS are aproape 100 de metri înalțime și a fost transportat cu un vehicul imens către locul de lansare.

Acesta este un moment-cheie pentru NASA, care va celebra în decembrie jumătate de secol de la Apollo 17, ultima misiune care a aterizat vreodată pe Lună.

În Antichitate, la greci, Artemis era zeița Lunii, sora geamănă a lui Apollo, zeul Soarelui. Agenția și-a propus să se întoarcă pe Lună prin intermediul programului Artemis, folosind tehnologiile erei moderne.

NASA vede reîntoarcerea pe Lună ca o modalitate de pregătire a astronauților pentru a merge spre Marte, cândva după 2030.

SLS va avea cu 15% mai multă putere decât racheta Saturn V, folosită la misiunile Apollo. Forța adițională va permite vehicolului nu numai să trimită astronauți dincolo de Pământ, dar și echipamente adiționale, astfel încât astronauții să stea cât mai mult timp.

Capsula echipajului este și ea îmbunătățită. Numită Orion, aceasta este mai spațioasă: are 5 metri lățime, cu un metru peste modulele din anii 60-‘70.

„Pentru toți dintre noi care ne uitam la Lună, visând ziua în care umanitatea se va întoarce pe suprafața lunară, oameni buni, suntem aici! Ne vom întoarce. Iar acea călătorie, călătoria noastră, începe cu Artemis 1”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA.

Prima lansare cu echipa va avea loc în 2024

Prima lansare cu echipaj, Artemis 2, va avea loc în 2024. Iar prima aselenizare, Artemis 3, în 2025, a declarat Nelson pentru BBC. Această a treia misiune, promite NASA, va fi și prima care va duce o femeie pe suprafața Lunii.

Odată ce SLS ajunge pe rampa de lansare, inginerii vor avea la dispoziție puțin peste o săptămână și jumătate pentru a pregăti racheta de zbor.

Dacă misiunea nu va putea decola pe 29 august din cauza vremii sau a unor probleme tehnice, o altă încercare poate fi făcută pe 2 septembrie, iar următoarea pe 6 septembrie.

Scopul misiunii este să trimită capsula Orion în jurul Lunii și înapoi, cu amerizare în Oceanul Pacific. Un obiectiv major este testarea noului scut termic al capsulei, astfel încât aceasta să reziste reîntrării în atmosfera terestră.

Un partener cheie în viitoarea misiune este Europa, care furnizează sistemul de propulsie pentru Orion.

„Peste zece țări din Europa lucreaz la sistem alături de Agenția Spațială Europeană. Este un moment extrem de important pentru noi”, a declarat Siân Cleaver, managerul pentru sistemul de propulsie.

Elon Musk îi face concurență agenției NASA

În timp ce NASA dezvoltă SLS, omul de afaceri Elon Musk pregătește o rachetă și mai mare în Texas. Compania sa spațială SpaceX pregătește racheta Starship, care ar urma să joace un rol în viitoarele misiuni Artemis prin legarea la Orion astfel încât să ducă astronauți pe suprafața Lunii.

La fel ca SLS, nici Starhip nu și-a făcut zborul de debut. Dar spre deosebire de SLS, Starship este proiectată să fie reutilizabilă, ceea ce înseamnă că este mult mai ieftin de operat.

O analiză a Oficiului Inspectorului General, echivalentul Curții de Conturi din SUA, a auditat programele NASA și a descoperit că primele patru zboruri ale SLS vor costa fiecare mai bine de 4 miliarde de dolari, sumă descrisă drept „nesustenabilă”.

Agenția a precizat că schimbări în modul în care NASA contractează industria ar putea duce ulterior costurile în jos semnificativ.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Cea mai proastă din istorie. E șocantă”. O româncă a fost ”pusă la zid” pentru ce a făcut la Londra

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sonda Voyager 1 a transmis un mesaj de la 24 de miliarde de kilometri de Terra, pentru prima dată după cinci luni

Roșii, mere, portocale și ardei iuți cultivați în spațiu. Cum arată „dieta marțiană” a astronauților NASA

Ce este Hera, prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene. „Așa am fi putut salva dinozaurii de la dispariție”

Şeful NASA acuză China că foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu: „Sunt foarte, foarte secretoşi”

Partenerii noștri