Live

Studiu. Zahărul întârzie răspunsul neuronilor care semnalează saţietatea, astfel că mâncăm mai mult

Data publicării:
India înseamn FOTO: Getty Images

O dietă cu un conţinut ridicat de zahăr perturbă circuitul neuronal ce permite oamenilor să simtă senzaţia de saţietate şi îi determină să mănânce excesiv, relevă un studiu realizat la Universitatea din Michigan, scrie Agerpres.

Cercetătorii au dezvoltat un marker genetic în neuronii dopaminergici ai musculiţelor de oţet pentru a observa răspunsul insectelor la diferite cantităţi de zahăr.

Specialiştii au descoperit că atunci când musculiţelor li se administra o dietă bogată în zahăr, răspunsul neuronilor care semnalează recompensa în creier a fost mai lent şi întârziat.

Pentru a studia dacă activitatea redusă a acestor neuroni ca răspuns la zahăr le făcea pe musculiţe să mănânce mai mult, cercetătorii au introdus o moleculă în neuronii dopaminergici ai insectelor, activată prin lumina roşie.

În condiţii de expunere la lumina roşie, neuronii dopaminergici ai musculiţelor cu o dietă bogată în zahăr s-au activat la niveluri similare cu cele ale insectelor al căror organism nu a fost influenţat de cercetători, ceea ce a făcut ca aceste musculiţe să mănânce mai puţin, deşi aveau acces la hrană. Însă, în lipsa activării prin lumina roşie, zahărul din alimentaţie a încetinit senzaţia de saţietate, iar insectele au continuat să mănânce.

„În cazul unei diete cu un conţinut ridicat de zahăr, observăm că neuronii dopaminergici din musculiţele de oţet sunt mai puţin activi deoarece aportul ridicat de zahăr reduce intensitatea răspunsului la dulcele ce vine din gură”, a declarat Monica Dus, cercetător principal în cadrul studiului realizat la UM.

„Animalele folosesc acest răspuns asociat dopaminei pentru a putea face estimări referitoare la nivelul de satisfacţie sau de saţietate dat de un aliment. În cazul musculiţelor cu o dietă având un conţinut ridicat de zahăr acest proces este perturbat - prezintă o activare încetinită a neuronilor dopaminei şi astfel ajung să mănânce mai mult decât au nevoie, ceea ce în timp le face să crească în greutate”, a adăugat specialista.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că acest fenomen este reversibil. Corectarea activităţii celulelor asociate gustului dulce - reducerea accesului musculiţelor de oţet la dieta bogată în zahăr - a normalizat răspunsul acestor neuroni la zahăr.

Procesul este oarecum similar cu dependenţa de droguri, a explicat Dus, deoarece zahărul activează acelaşi sistem de recompensă al creierului. Astfel, pe măsură ce tot mai mult zahăr intră în contact cu limba, sensibilitatea sistemului de recompensă este redusă, iar regiunile din creier necesită mai mult zahăr pentru a atinge senzaţia de satisfacţie.

Studiul a fost publicat în jurnalul eLife. 

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Mădălina Ghenea a făcut anunțul, după ce a fost văzută de mai multe ori în compania aceluiași bărbat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Compania Nestle este acuzată că adaugă zahăr în produsele cu lapte pentru bebeluși vândute în țările sărace

Dietă periculoasă. Medicii avertizează că oamenii care nu au diabet nu trebuie să folosească glucometre

Zahărul are cel mai mare preț din ultimii 13 ani, din cauza fenomenului El Nino

Ciolacu: Decizia de a impozita cu minimum 1% din cifra de afaceri companiile mari nu este împotriva unui investitor important

Partenerii noștri