Live

Un meteorit care a explodat deasupra Berlinului ar putea fi o bucată din planeta Mercur

Data publicării:
Doar 80 din cei aproximativ 70.000 de meteoriți descoperiți până acum pe Pământ fac parte din clasa asteroidului 2024 BX1 care s-a dezintegrat deasupra Berlinului. Foto: Profimedia Images

Oamenii de știință au găsit bucăți dintr-un meteorit care a căzut în apropiere de Berlin după miezul nopții pe data de 21 ianuarie – o descoperire rară în cazul unui asteroid care a fost identificat cu foarte puțin timp înainte să intre în atmosfera Pământului. La fel de rară este și proveniența meteoritului care ar putea fi o bucată din planeta Mercur, potrivit The New York Times.

Primele analize ale fragmentelor de meteorit descoperite arată că piatra spațială este un aubrit – o clasă de meteoriți cu origini necunoscute despre care unii oameni de știință susțin că ar fi bucăți din planeta Mercur.

Aceștia sunt atât de rari încât doar 80 dintre cei aproximativ 70.000 de meteoriți descoperiți până acum pe Pământ sunt aubriți.

Asteoridul care a devenit meteorit (sau, mai bine zis, fragmente de meteorit) a fost observat inițial de astronomul maghiar Krisztián Sárneczky cu doar trei ore înainte să intre în atmosfera Pământului.

„Atenție: Un mic asteroid se va dezintegra ca o bilă de foc la vest de Berlin, în apropiere de Nennhausen”, a scris pe Twitter astronomul din Ungaria.

Se estimează că este vorba de o piatră cu o lungime de aproape un metru. Cu toate că a fost un meteorit mic, acesta a produs explozie de lumină care s-a văzut pe camerele din mai multe părți din Europa.

O echipă de vânători de meteoriți din Polonia a anunțat pe 25 ianuarie că a găsit primele bucăți din meteorit. Aceștia au observat că meteoritul nu era negru, așa cum este de așteptat de la un obiect care a intrat în atmosferă, ci era deschis la culoare, la fel ca pietrele de pe Pământ.

Cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin au analizat mineralele din fragmentele colectate folosind o microsondă electronică care a arătat că piatră pare să fie un aubrit. Este pentru prima oară când cercetătorii au găsit pe Pământ fragmentele unui astfel de meteorit a cărui cădere a fost monitorizată.

Foto: Profimedia Images

Sursele aubriților, numiți după orașul Aubres din Franța unde astfel de fragmente s-au găsit pentru prima oară, rămân un mister, întrucât compoziția lor chimică nu se potrivește cu nicio sursă cunoscută de meteoriți din sistemul solar.

Dacă aubriții sunt bucăți din Mercur, așa cum cred unii oameni de știință, 2024 BX1 ar fi trebuit să provină din sistemului solar interior, care cuprinde toate planetele terestre și centura de asteroizi. Totuși, analizând traiectoria asteroidului prin spațiu, se pare că orbita sa inițială era mult mai largă decât cea a Pământului.

Asta înseamnă că asteroidul nu se poate să fi venit direct din Mercur. Teoria nu este, însă, invalidată întrucât aubriții ar putea fi bucăți de rocă ce s-au rupt cu mult timp în urmă și au ajuns în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, formând grupul numit asteroizii de tip E.

Monitorizarea unor asteroizi atât de mici precum 2024 BX1 este crucială și pentru apărarea planetei de asteroizi. Obiectele mici trec deseori neobservate și pot provoca probleme pentru populația Pământului, așa cum s-a întâmplat în cazul meteoritului de 20 de metri lățime care a explodat deasupra orașului Celiabinsk din Rusia în 2013 și a rănit sute de oameni.

Dacă am ști traiectoria unui asteorid din timp, am putea lua măsuri pentru a ne proteja de efectul impactului lor cu atmosfera Pământului.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce este Hera, prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene. „Așa am fi putut salva dinozaurii de la dispariție”

Cine sunt militanții din Facțiunea Armata Roșie, care au creat haos în Germania și sunt în continuare vânați de poliție

Iulia Navalnaia a votat la ambasada Rusiei de la Berlin

Ofițerii germani interceptați de ruși nu au folosit o conexiune criptată. Comisarul Eva Hogl cere instruirea militarilor

Partenerii noștri