Ofițerii germani interceptați de ruși nu au folosit o conexiune criptată. Comisarul Eva Hogl cere instruirea militarilor

Data publicării:
eva hogl
Eva Hogl (foto) a cerut de asemenea creşterea investiţiilor în contracararea spionajului. Sursa foto: Profimedia Images

Comisarul parlamentar german pentru apărare, Eva Hogl, vrea ca scandalul interceptării de către ruşi a unor convorbiri ale militarilor germani să aibă consecinţe ample, relatează duminică DPA, preluată de Agerpres.

"Mai întâi, toţi cei responsabili de la toate nivelurile forţelor de apărare trebuie să fie instruiţi imediat în protecţia comunicaţiilor", a declarat Hogl pentru Funke Media Group.

"În al doilea rând, trebuie să se asigure că transmiterea de informaţii şi comunicaţii securizate şi secrete se poate face într-un mod stabil", a continuat ea.

Eva Hogl a cerut de asemenea creşterea investiţiilor în contracararea spionajului şi întărirea Serviciului de contraspionaj militar (MAD).

Potrivit unor informaţii citate duminică de dpa, ofiţerii germani a căror discuţie a fost interceptată de Rusia au fost vulnerabili pentru că nu au folosit o conexiune criptată.

Conversaţia dintre ofiţeri germani din domeniul apărării a fost publicată vineri de şefa postului de televiziune rusesc de stat RT, Margarita Simonian.

În ea, înalţi ofiţeri ai forţelor aeriene discută despre posibilităţile teoretice ale unei desfăşurări de rachete de croazieră germane Taurus în Ucraina; Scholz a exclus în repetate rânduri furnizarea de rachete Taurus către Ucraina, în ciuda cererilor repetate ale Kievului, argumentând că se teme că Germania ar putea fi atrasă şi mai adânc în războiul lansat de către Kremlin în februarie 2022.

Surse au declarat sâmbătă pentru DPA că înregistrarea este autentică şi că discuţia a avut loc pe Webex, o platformă de conferinţe online americană.

Ofiţerii germani au accesat convorbirea pe telefoanele lor mobile de pe o linie telefonică fixă a Bundeswehr, potrivit ziarului Bild am Sonntag, care citează surse de securitate.

"Sunt indicaţii că s-au folosit mijloace de comunicare insuficient de sigure având în vedere conţinutul care pare să fi fost discutat", a menţionat pentru ziar o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

La conferinţă a luat parte şi şeful forţelor aeriene, inspectorul Ingo Gerhartz.

Nivelul de securitate care ar fi fost necesar pentru chestiunile discutate este încă în curs de investigare.

Din înregistrare reiese clar că legislatorii germani nu doresc să furnizeze Kievului rachete de croazieră, mai notează dpa.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri