Live

Deși a fost lovită de un vortex polar, Noua Zeelandă a înregistrat cel mai cald iunie din istoria măsurătorilor

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație: Guliver/GettyImages

Noua Zeelandă a trecut prin cea mai caldă lună iunie înregistrată de la începutul măsurătorilor meteorologice, conform statisticilor oficiale, în ciuda faptului că țara a fost lovită de un vortex polar în urmă cu o săptămână, relatează The Guardian.

Datele Institutului Național pentru Cercetarea Apelor și Atmosferei arată că temperatura medie pentru luna iunie a fost cu 2 grade mai mare decât normalul, iar 24 de zone ale țării au înregistrat recorduri de temperatură.

Creșterea anormală a temperaturii vine în ciuda unui vortex polar care a lovit țara în urmă cu o săptămână.

Conform statisticilor, iunie 2021 a fost cea mai caldă lună iunie de la începutul măsurătorilor meteorologice în Noua Zeelandă, în 1909. Căldura s-a manifestat în toată țara, însă regiunile cele mai calde au fost Motueka și Auckland. Cea mai înaltă temperatură a fost înregistrată în Hastings.

Creșterea de 2 grade reprezintă „o schimbare masivă” față de normal, spune climatologul Gregor Macara. În ultimii 100 de ani, temperatura a crescut cu un grad Celsius, iar dacă lunile iarnă calde persistă și în anii următori, sectorul agricol al țării și industria de schi ar putea avea de suferit.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ploile care au provocat inundații record în Emiratele Arabe Unite și Oman au fost cauzate de schimbările climatice (studiu)

Râpele uriașe care înghit cartiere întregi amenință tot mai multe orașe. Un fenomen global agravat de schimbările climatice

Românii vor petrece mai puțin timp în aer liber din cauza încălzirii globale. Câte zile cu „vreme confortabilă” vom pierde până în 2100

Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei: „În 2023 a fost un record de zile cu căldură extremă”

Partenerii noștri