Sorin Cîmpeanu, îngrijorat că tot mai puțini liceeni se înscriu la bacalaureat. Elev: "Am mai învățat, dar, na, lifestyle-ul de liceu"

Data actualizării: Data publicării:
banci în sala de clasa
Tot mai puțini liceeni se înscriu la bacalaureat. FOTO: Getty Images

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că este îngrijorător că la examenul de bacalaureat se înscriu tot mai puțini elevi. La sesiunea care a început ieri sunt cu 30.000 de candidați mai puțin decât acum doi ani.

"Este îngrijorător acest trend descrescător. Sunt două motive: unu - nu au reușit să promoveze clasa terminală, astfel încât să se poată înscrie la examenul de bacalaureat.

Și, din păcate, sunt și elevi care în doi ani de criză sanitară, din păcate au abandonat studiile", a declarat ministrul Educației.

Examenul de bacalaureat a început ieri, când liceenii au trecut prin proba orală la Limba română. După doi ani de pauză, din cauza pandemiei, au fost reluate competențele lingvistice. Numărul candidaților la examenul de maturitate este însă tot mai mic, de la an la an. La sesiunea din această vară, s-au înscris peste 126.000 de elevi de liceu, cu aproape 30.000 mai puțini decât în 2020.

Reporter: Cum a fost?

Elev: A fost ușor; m-am emoționat puțin, ce-i drept. Am avut despre politețe, mi-au dat un text despre stilul științific prin care a trebuit să spun în ce fel de stil se încadrează.

La Liceul Marin Preda din Capitală, 139 de elevi s-au înscris anul acesta pentru a susține examenul de maturitate. Îmbrăcați lejer și fără prea multe emoții, candidații s-au prezentat degajați în fața examinatorilor.

Elev: E oral, deci nu e cine știe ce.

Reporter: De cât timp înveți pentru bac?

Elev: Mai serios așa de vreo 2-3 luni. Mai învățam, dar nu eram chiar așa.

Reporter: De ce ai lăsat-o pe ultima sută de metri?

Elev: Na, lifestyle -ul de liceu.

La testarea de ieri nu a existat nicio tentativă de fraudă. Probele orale țin până la mijlocul lunii, iar de pe 20 vor începe examenele scrise, care se vor încheia pe 23 iunie.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri