Schimbare importantă la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimentele City și Euroins. Cele mai dificile cazuri vor avea prioritate

Sorin Andone Data publicării: Data actualizării:
rca falimente
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cele mai complicate cazuri de daune acoperite prin RCA, situații care nu de puține ori au o natură socială, vor avea prioritate la plată în situația în care asigurătorul șoferului vinovat este în faliment, cum este cazul City Insurance și Euroins, foști lideri de piață.

Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților a votat un amendament la legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) prin care se acordă prioritate la plată cazurilor de vătămări corporale și decese acoperite de RCA, transmite Associația Finprotect, care a fost parte la discuțiile din Comisie.

Legislaţia actuală prevede plata despăgubirilor în ordinea primirii cererilor de către FGA, fără să ia în calcul alte elemente, cum ar fi gravitatea cazului, natura sa socială sau necesitatea unei plăţi urgente.

“Susţinerea amendamentului propus de domnul deputat Iulius Marian Firczak şi aprobarea lui de către Comisia Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor este o primă victorie în folosul drepturilor şi intereselor beneficiarilor şi păgubiţilor cei mai încercaţi de accidentele rutiere, a căror mobilitate sau viaţă le este afectată semnificativ. Neplata despăgubirii în timp util pentru tratament sau susţinerea copiilor orfani produce prejudicii semnificative, afectând direct dreptul acestora la viaţă. Sperăm ca acest amendament să treacă de toate etapele legislative şi să devină literă de lege”, a declarant Gheorghe Cojocaru, prim-vicepreşedinte Finprotect şi reprezentant al Asociaţiei la discuţiile din Comisia de buget a Camerei Deputaţilor.