Franța vrea să încheie criza din sectorul agricol. Guvernul de la Paris anunță o serie de măsuri în sprijinul fermierilor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
agricultura franta
sursa: shutterstock.com/

Guvernul francez anunță o serie de măsuri în sprijinul agricultorilor, pentru a pune capăt nemulțumirilor care au degenerat în proteste masive de la începutul anului.

Guvernul de la Paris este pregătit să încheie disputele cu fermierii. Printre măsurile anunţate se numără:

  1. la începutul lunii mai va fi prezentată versiunea definitivă a planului Ecophyto vizând reducerea pesticidelor, suspendat în contextul crizei agricole,
  2. noi ajutoare financiare pentru exploataţiile agricole,
  3. accelerarea unui număr de 100 de proiecte care vizează stocarea de apă și irigaţiile,
  4. un plan de ajutor pentru trei departamente din sudul şi sud-vestul Franţei care au fost grav afectate de fenomene meteorologice extreme.

„Adoptarea acestor măsuri suplimentare, care se adaugă celor 67 de măsuri pe care le-am anunțat deja pe 26 ianuarie, demonstrează hotărârea noastră de a răspunde nevoilor fermierilor noștri și de a garanta un viitor prosper pentru agricultura noastră”, a declarat prim-ministrul Franței, Gabriel Attal.

Prin aceste acțiuni, executivul francez vizează rezolvarea unei ample crize apărute în sectorul agricol și care s-a perpetuat prin proteste masive de la începutul anului.

Noua versiune a planului Ecophyto 2030 reia angajamentele guvernului francez de a se baza pe un indicator european, în locul celui național utilizat până în prezent. Însă această modificare metodologică este criticată de mai multe ONG-uri care reproşează indicatorului european că nu reuşeşte să diferenţieze la fel de bine nocivitatea pesticidelor, relatează RFI.