Prețuri 0 în piața de energie. Eolianul și solarul acoperă aproape de 50% din producția României

Sorin Andone Data publicării:
Energie regenerabila
sursa: gettyimages.com/

Aproape jumătate din producția instantanee de energie electrică de azi provine din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, iar dacă adăugăm și hidro, atunci avem peste 70% surse “verzi”.

La 6.650 MW producție totală, în jurul orei 11.00, aproape 2.110 MW vin din eolian și circa 900 MW din fotovoltaic. Hidroenergia aduce 1.500 MW. Consumul este mai scăzut cu 1.000 MW decât producția, așa că diferența este exportată.

Nuclearelectrica merge în banda ei obișnuită, de 1.400 MW iar termocentralele, atât pe gaz cât și pe cărbune, au împreună 800 de MW. Întrucât aportul eolienelor și centralelor solare, subvenționate prin sistemul certificatelor “verzi”, este mare iar consumul intern redus, prețurile din piață tind către 0, de la ora 10.00 până la 15.00. Pe aproape toate tronsoanele orare, exportăm energie către Ungaria. Cu Bulgaria, cealaltă piață cu care suntem cuplați, astăzi nu prea există schimburi de electricitate.

Situația de azi vine după una cu totul rară ieri, în duminica Floriilor. Potrivit datelor OPCOM, s-au înregistrat prețuri și de - 330 lei/MWh, pe fondul unei producii mari în fotovoltaice și a unui consum extrem de redus. În fapt, la o medie de consum de sub 4.000 MWh, pe durata zilei, putem considera că am înregistrat un minim istoric al consumurilor energetice ale României, de decenii.