Un nou aeroport se deschide în România - Aeroportul Internațional Delta Dunării, din Tulcea - Foto

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Aeroportul Tulcea
Aeroportul International Delta Dunarii Tulcea. Foto: CJ Tulcea

Aeroportul Internaţional „Delta Dunării”, din Tulcea, va fi inaugurat săptămâna, pe 24 aprilie. Investiția a fost de 180 de milioane de lei, în 2 ani. Deocamdată nu are contractat niciun zbor, dar faptul că respectă normele Shengen le dă speranțe administratorilor.

Aeroportul din Tulcea va fi deschis săptămâna viitoare, după modernizări care au durat 2 ani, pentru aducerea lui la stadiul de aeroport internațional. Este al doilea aeroport de acest tip din Dobrogea, alături de Mihail Kogălniceanu din Constanța.

Lucrările au avut ca obiectiv aducerea infrastructurii la standardele operaționale și de securitate cerute de normele europene pentru operarea de zboruri, dar și de noile reglementări impuse aeroporturilor din România, după intrarea în spațiul Schengen aerian, scrie Ziua de Constanța.

În acest moment nu există niciun zbor de pasageri contractat. De săptămâna viitoare poate primi pasageri, pentru că are toată infrastructura de securitate şi cea cerută de normele europene privind traficul aerian.

„În aprilie finalizăm o nouă investiţie pe fonduri europene în terminal. Avem discuţii cu Wizz Air, Ryanair şi HiSky pentru curse regulate internaţionale“, a spus la începutul anului directorul general al aeroportului, Stoian Vâl

cu, pentru ZF.

Ca urmare a construcției noului terminal, capacitatea de procesare a pasagerilor pe Aeroportul Tulcea a crescut de la 50 persoane/oră, așa cum a funcționat în ultimii ani, până la 400 persoane/oră, prin construirea unui nou terminal. Astfel, aeroportul răspunde, în acest moment, standardelor cerute de companiile aeriene, pentru operarea de zboruri regulate și în regim charter.

Aeroportul  a înregistrat în tot anul 2023 un trafic de doar 300 de pasageri, fiind cel mai puțin folosit aeroport din România. A fost recent inclus într-un program amplu de dezvoltare, ultimul contract de modernizare fiind semnat pe data de 1 septembrie 2022. În valoare de 180 de milioane de lei, proiectul viza realizarea unui terminal de pasageri modern şi acces la facilităţi pentru aeronave conform standardelor europene.

Aeroportul din Tulcea a fost înființat în 1952 (pe iarbă), fiind apoi modernizat în 1973, pentru ca săptămâna viitoare să devină aeroport internațional după regulile europene.

Aeroportul International Delta dunarii Tulcea

Aeroportul International Delta dunarii Tulcea | Poza 1 din 4Aeroportul International Delta Dunarii Tulcea Foto: CJ Tulcea | Poza 2 din 4Aeroportul International Delta Dunarii Tulcea | Poza 3 din 4Aeroportul international Delta Dunarii TUlcea | Poza 4 din 4,