NASA: China ascunde aparatură militară în spațiu

Alexandru Gologan Data publicării:
rachete china
sursa: shutterstock.com/

Directorul agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a susținut în Congres că Beijingul se foloseşte de interfața obiectivelor sale civile pentru a masca prezența militară în spaţiul cosmic.

Şeful NASA şi-a exprimat speranţa că programul spaţial chinez va înţelege că spaţiul civil este pentru utilizări paşnice.

"China a făcut paşi extraordinari, în special în ultimii 10 ani, dar sunt foarte, foarte secretoşi. Sunt convins că o mare parte din programul lor spaţial civil este de fapt un program militar. Îngrijorarea mea în privința chinezilor este dacă vor ajunge pe Lună și vor avea pretenții teritoriale, atunci nu vor lăsa pe nimeni să se apropie. Este de datoria noastră să nu lăsăm garda jos", a declarat Nelson în comisia de buget a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite.

Nelson a subliniat în intervenția sa necesitatea suplimentării fondurilor agenţiei spaţiale din 2025 pentru a contracara influența chineză din spațiul cosmic, aflată în plină ascensiune.

China este doar a treia naţiune care a reușit să-și trimită proprii astronauţi în spaţiu. Programul ambițios chinez s-a cristalizat în două decenii, timp în care au realizat o staţie spaţială modernă aflată pe orbita Pământului. China a declarat recent că vrea să trimită oameni pe Lună până în 2030, relatează The Guardian.