Elon Musk este în China. Încearcă să convingă Beijingul să accepte mașina autonomă și să strângă date de la utilizatorii chinezi

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
elon musk
Elon Musk. Foto: Profimedia

Elon Musk a ajuns azi în China, media susținând că intenționează să discute cu guvernul de la Beijing despre activarea modului de conducere autonomă pe mașinile Tesla în China.

Musk dorește să activeze Conducerea complet autonomă (Full Self-Driving - FSD) în China și să transfere datele colectate acolo în alte țări, pentru a-și antrena algoritmii.

În timpul unei întâlniri cu premierul chinez Li Qiang, Musk a fost citat de media de stat spunând că Tesla este dispusă să coopereze strâns cu China pentru a "realiza mai multe rezultate de tip win-win", scrie BBC.

În răspuns, Li i-a spus lui Musk că piața chineză va fi "întotdeauna deschisă pentru firmele cu capital străin", potrivit știrilor citate mai sus.

China este a doua cea mai mare piață pentru Tesla. Alți producători auto precum Xpeng - cu sediul în Guangzhou - au încercat să concureze cu Tesla lansând funcții similare de conducere autonomă la mașinile lor.

Duminică, Musk a descris producătorii auto chinezi drept "cele mai competitive companii auto din lume". Tesla a luat anterior măsuri pentru a asigura autoritățile chineze în legătură cu lansarea FSD în țară, inclusiv stabilirea unui centru de date în Shanghai pentru a procesa datele despre consumatorii chinezi în conformitate cu legislația locală.

FSD este disponibil în SUA, dar nu și în China. Un raport din SUA a legat modul de conducere autonomă al Tesla de cel puțin 13 accidente, inclusiv un deces.

Călătoria în China vine la câteva zile după ce Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA (NHTSA) a declarat că investighează dacă o rechemare recentă a abordat adecvat preocupările legate de siguranța sistemului de asistență pentru șofer al Tesla.

NHTSA a declarat că, în ciuda cerințelor ca șoferii să își mențină atenția asupra drumului și să fie pregătiți să preia controlul în orice moment, șoferii implicați în accidente "nu erau suficient de atenți". 

Software-ul Tesla ar trebui să se asigure că șoferii sunt atenți la împrejurimi și că funcția este utilizată doar în condiții mai ușoare, precum mersul pe autostradă.

Musk a promis că mașinile Tesla vor putea acționa ca "robo-taxi" autonome de ani de zile. În 2015, el a spus că Tesla va atinge "autonomia completă" până în 2018. Și în 2019, a spus că firma va avea robo-taxi în funcțiune în anul următor.

Luna aceasta, directorul executiv al Tesla a spus că robo-taxiul companiei va fi lansat în august.

Criticii îl acuză pe domnul Musk că mereu exagerează perspectivele privind conducerea autonomă completă pentru a-și susține prețul acțiunilor companiei, care a scăzut în urma scăderii cererii pentru vehicule electrice la nivel mondial și din cauza competiției din partea producătorilor chinezi, mai ieftini. 

Recent, Tesla a redus prețurile mașinilor sale în China și în alte piețe pentru a stimula cererea. "Prețurile Tesla trebuie să se schimbe frecvent pentru a se potrivi producției cu cererea," a spus recent Musk pe X.

Tesla a raportat recent o scădere cu 13% a vânzărilor auto la 17,3 miliarde de dolari (13,7 miliarde de lire sterline) pentru primele trei luni ale acestui an.

Vânzările totale ale Tesla au scăzut cu 9%, în timp ce profiturile sale au scăzut abrupt la 1,13 miliarde de dolari în comparație cu 2,51 miliarde de dolari pentru aceeași perioadă anul trecut.