Vom avea „portofele” de identitate digitală europeană - eID

Adam Gheorghe Data publicării:
Big brother
Foto: Profimedia

Consiliul Eurpean a adoptat un cadru juridic referitor la așa-numitul portofel digital, un instrument menit să asigure o identitate digitală sigură și de încredere pentru toți europenii (eID).

Conform noii legi, statele membre vor oferi cetățenilor și companiilor portofele digitale.

Cetățenii vor putea să-și dovedească identitatea și să partajeze documente electronice din portofelele lor digitale pur și simplu, folosind telefoanele mobile.

Portofelul va conține un „tablou de bord” al tuturor tranzacțiilor accesibile deținătorului său, atât online, cât și offline, va oferi posibilitatea de a raporta posibile încălcări ale protecției datelor și va permite interacțiunea dintre portofele. În plus, cetățenii vor putea să beneficieze de semnături electronice gratuite pentru uz neprofesional.

Principalele elemente ale legii pot fi rezumate după cum urmează:

  • până în 2026, fiecare stat membru trebuie să pună la dispoziția cetățenilor săi un portofel de identitate digitală și să accepte EDIW-uri din alte state membre, în conformitate cu regulamentul revizuit;

  • emiterea, utilizarea și revocarea vor fi gratuite pentru toate persoanele fizice;

  • statele membre trebuie să furnizeze mecanisme de validare gratuite numai pentru a verifica autenticitatea și validitatea portofelului și a identității beneficiarilor;

  • componentele software ale aplicaţiei vor fi tip open source.