Încă o țară în OPEC+. Namibia a descoperit un zăcământ imens de petrol. Țara africană are printre cele mai dinamice economii din lume

Sorin Andone Data publicării: Data actualizării:
Namibia
Deșertul Namib e plin de resurse minerale. Foto: Profimedia

Namibia a descoperit zăcăminte de petrol cu un volum total de 2,6 miliarde de barili. Grupul de țări producătoare de petrol OPEC+ explorează posibilitatea de a admite țara africană în rândul organizației, spun surse pentru Reuters, citați de Trend.

Primul pas către posibila aderare a Namibiei la OPEC+ va fi semnarea acesteia a unei carte de cooperare între țările producătoare de petrol, notează agenția. Autoritățile namibiene au anunțat în toamna lui 2022 că vor lua  în considerare posibilitatea de a depune o cerere de aderare la OPEC în cazul în care se vor confirma rezerve mari de petrol în zăcământ.

Până acum, Namibia nu a făcut o astfel de solicitare către OPEC sau OPEC+. Conform planurilor, primul petrol din câmpuri deja explorate de pe raftul Namibian va intra pe piața mondială în 2030. În primii ani, producția zilnică va fi de până la 700.000 de barili.

Veniturile din petrol, transferate în Fondul Suveran al țării

Namibia va investi o parte semnificativă din veniturile obținute din descoperirea (potențial) masivă de petrol într-un fond suveran de investiții pornit în 2022.  Autoritățile încă așteaptă confirmarea descoperirii și să vadă dacă e viabil economic să înceapă lucrările pentru extracție, nu mai departe de finalul acestui an.

"Înțelegem sunt mari cantitățile, dar totuși trebuie să testăm viabilitatea comercială a acestui petrol", a declarat ministrul Finanțelor din Namibia, Ipumbu Shiimi, pentru Bloomberg într-un interviu dat marți la Washington. "Ne așteptăm să ajungem la o decizie finală de investiție probabil până la sfârșitul acestui an.

Namibia e în topul economiilor emergente din Africa

Experții cred că în următorii 10 ani Namibia poate deveni a patra țară producătoare de petrol din Africa, după Nigeria, Algeria și Angola. Namibia este o țară în sud-vestul Africii, care are graniță cu Africa de Sud. Grație resurselor minerale (uraniu, diamante, tungsten, aur, cupru, zinc) și a legăturilor comerciale cu Africa de Sud, țara este în topul economiilor emergente de pe continent și are una dintre cele mai rapide creșteri din lume.