UE trimite de urgență generatoare modulare de curent în Ucraina. Rețeaua energetică este la pământ din cauza bombelor rusești

Sorin Andone Data publicării:
ucraina ue ajutor
sursa: profimediaimages.ro/

UE va furniza Ucrainei generatoare modulare pentru producerea energiei în regim descentralizat, pentru că ucrainenii nu se mai pot baza pe termocentrale, centrale nucleare și chiar hidrocentrale, din pricina bombardamentelor rusești care au afectat o bună parte din rețeaua de producție, transport și distribuție, potrivit ministrului belgian al Energiei, Tinne van der Straten.

Discuțiile au apărut în cadrul unei întâniri dintre UE și reprezentanți ai Ucrainei, organizată de președinția belgiană a Consiliului UE.

În 9 aprilie, UE a anunțat că Austria, Germania, Țările de Jos și Suedia au alocat deja Ucrainei 157 de generatoare electrice de diferite capacități. CE a transferat părții ucrainene 10 generatoare electrice de mare putere (1 MW) din rezervele sale, în valoare totală de 3,57 milioane de euro. Fiecare astfel de generator este capabil să furnizeze energie electrică unui spital de dimensiuni medii.

În iunie 2023, UE a transferat suplimentar 500 de generatoare de energie în Ucraina din propriile rezerve. Între 22 și 29 martie 2024, potrivit informațiilor oferite de ministrul Energiei din Ucraina, Gherman Galușcenko, Rusia a lovit 7 centrale termice (TPP), toate în afara regiunii Kiev, care are unele dintre cele mai bune sisteme de apărare aeriană din Ucraina.

"După o serie de atacuri la scară largă asupra sistemului energetic, cea mai dificilă situație rămâne în regiunea Harko. Îi îndemn pe locuitori să achiziționeze generatoare", spunea, în 12 aprilie, Galușcenko.

În 13 aprilie 2024, directorul executiv al DTEK, Dmytro Sakharuk, preciza că Ucraina poate introduce programe orare de întrerupere a curentului. „La aceasta va trebui să se recurgă în cazul în care centrala termică nu este restabilită în cazul unui deficit de energie electrică importată din Europa, de asemenea, dacă este imposibil să se transfere volumul necesar de energie electrică în anumite regiuni", spunea el. În perioada 6 aprilie - 12 aprilie 2024, armata rusă a efectuat o lovitură masivăîmpotriva instalațiilor de combustibil și energie (FEC) și a complexelor militar-industriale ale Ucrainei.

Potrivit companiei energetice ucrainene DTEK, 80% din capacitatea de generare este avariată, 5 centrale termice DTEK au încetat să funcționeze, centrala termică Burshtynska din regiunea Ivano-Frankivsk și centrala termică Ladyzhynska din regiunea Vinnytsia au fost, de asemenea, dezactivate.

Dezactivarea Termocentralei Burshtynska, care era o fereastră către Europa, reduce semnificativ posibilitatea fluxurilor de energie electrică din Europa către Ucraina. Centrenergo a raportat distrugerea completă a centralei termice Zmievskaya din regiunea Harkov.