e-Factura: Ministrul Finanțelor ia în calcul amânarea datei de 1 aprilie pentru amenzi

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
bolos ministrul finantelor
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, ia în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul eFactură a facturilor emise, în termenul de 5 zile stabilit.

Ministerul Finanțelor analizează situația eFactură și ia în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul eFactură a facturilor emise, în termenul de 5 zile stabilit, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Sancțiunile sunt acum suspendate până la 1 aprilie. În sistemul eFactură sunt raportate în prezent aproximativ o treime din numărul total de facturi la care estimează autoritățile că trebuie să se ajungă, dacă raportează toți cei care au obligația.

Amintim că de la 1 ianuarie sistemul de transmitere a facturilor la ANAF, e-Factura, a devenit obligatoriu, pentru relațiile comerciale între firme. Se permite facturarea în paralel până la 1 iulie, când acest sistem va deveni unic pentru facturile emise între firmele din România. Nu și din extern, unde va rămâne paralel. 

Potrivit reglementărilor actuale, până la 1 aprilie 2024 nu se vor da amenzi, dar de atunci vor putea fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea raportării în sistemul RO e-Factura. Lipsa  raportării unei tranzacții B2B se va amenda cu de la 5.000 la 10.000 lei pentru marii contribuabili, de la 2.500 la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și de la 1.000 la 2.500 lei pentru contribuabilii mici și pentru cei nerezidenți.

Ministrul Finanțelor încearcă astfel să sincronizeze legislația existenta, de vreme ce e-Factura devine obligatorie, de facto, abia din 1 iulie, existând permisiunea ca până atunci sa fie folosită în paralel cu alte tipuri de facturi, inclusiv pe hârtie.