Titlurile de stat vor fi cumpărate online. Finanțele lucrează la o aplicație. E vizată diaspora - Tezaur

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
stefan nanu
Stefan Nanu. Foto: International Investment Bank

Ministerul Finanțelor lucrează în prezent la o aplicație prin care românii din țară și cei din diaspora să poată cumpăra titluri de stat online, a declarat azi șeful Trezoreriei, Ștefan Nanu.

"Lucrăm în prezent la o aplicațuie prin care românii, oriunde ar fi. Vizăm diaspora. Să poată cumpăra online titluri de stat ale României, fără să mai fie nevoiți să vină în țară. Că ești în Dubai, în Italia, poți cumpăra titluri de stat online", a declarat Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, la o conferință profit.ro.

În prezent, Ministerul Finanțelor derulează două tipuri de titluri de stat pentru populație, Fidelis, titluri tranzacționabile pe bursă, în lei și în euro, și Tezaur.

Românii pot investi, începând de miercuri, 13 martie, în noi titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 3 ani şi dobânzi anuale neimpozabile de 6,10%, respectiv 6,85%, a anunţat luna trecută Ministerul Finanţelor (MF). Actuala emisiune de titluri de stat pot fi cumpărate până pe 11 aprilie 2024 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată. De la începutul acestui an, prin cele 3 emisiuni precedente, investitorii au cumpărat titluri de stat Tezaur de peste 3,2 miliarde lei. Titlurile sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Titlurile pot fi achiziţionate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului și prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.

Ministerul Finanţelor derulează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 8-17 aprilie, a 16-a ofertă publică de vânzare de titluri de stat Fidelis. Oferta cuprinde cinci emisiuni, în euro şi lei, dintre care una este dedicată donatorilor de sânge. Titlurile de stat destinate donatorilor sunt denominate în lei, au o maturitate de 1 an şi o dobânda de 7%. Ministerul Finanţelor va emite, de asemenea, alte două emisiuni în lei, cu maturităţi de 1 an şi 3 ani şi dobânzi de 6% pe an (p.a) şi, respectiv, de 6,85% p.a., şi două în euro, cu maturităţi de 1 şi, respectiv, 5 ani şi dobânzi de 4% p.a. şi, respectiv, 5% p.a. Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârstă peste 18 ani, pot subscrie în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.