Exclusiv Ministrul Digitalizării: Vom putea accesa toate actele de stare civilă din 1921 până în prezent

Data publicării:
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării. Foto: Digi24

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a vorbit la Interviurile Digi24.ro despre un proiect în care s-au „digitalizat toate actele de stare civilă ale românilor din 1921, 68 de milioane de acte, pentru a le aduce într-un format unitar”. „Va putea fi accesat din aceasta primăvară, vară, cel târziu,” a anunțat ministrul.

„S-a semnat contractul pentru acea aplicație cu evenimentele de viață. Deja se lucrează la aplicație, care va avea cel puțin 30 de evenimente de viață în următorul an și jumătate, îmi doresc ca o parte din aceste evenimente de viață să fie puse în mod practic și să existe pe aplicație cel puțin la începutul anului viitor tocmai pentru a avea acces la aceste date. Avem nevoie și de alte segmente, de exemplu Cloudul guvernamental. Dacă nu o să avem contestați, vom avea cloudul guvernamental până la finalul acestui an.

Fiecare dintre noi, oamenii s-au săturat atunci cânt trebuie să rezolve ceva și sunt trimiși de pe un site pe altul, sau de la un ghișeu la altul. Am gândit împreună cu specialiștii un concept în care avem o singură aplicație principală a statului. Urmează să lucrăm și la nume, un nume care să aibă rezonanță, să fie ușor de ținut minte. Într-un an jumate trebuie să fie închis acest contract, eu sper să fie livrată o versiune inițială a acestei aplicații cel târziu la începutul anului viitor. În momentul de față, împreună cu cei de la Ministerul de Interne, într-un proiect de 5 milioane de euro s-au digitalizat toate actele de stare civilă ale românilor din 1921, 68 de milioane de acte pentru a le aduce într-un format unitar. Va putea fi accesat din aceasta primăvară, vară, cel târziu. Vorbim despre datele de stare civilă ale românilor din ultimii 100 de ani. A fost un proces uriaș.

Omul va putea 24/24, 7 zile din 7, să primească notificare că îi expiră permisul, buletiul sau pașaportul, să le reînnoiască, să își trimită actele pentru căsătorie, să primească certificatul de naștere când i se naște copilul. Eu zic că în maximum un an vom aceste lucruri. De asemenea, avem platforma de interoperabilitate prin care obligăm fiecare instituție să fie interoperabil sistemul informatic cu statul român. Nu mai vreau să avem acele insulițe de date,” a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri