BBC: Atacurile urșilor provoacă panică în România

Data publicării:
urs-lovit-masina
Foto: DRDP Brașov

O serie de atacuri ale urșilor în România în ultima perioadă a provocat temeri cu privire la faptul că populația de urși ar fi scăpat de sub control în țară, scriu jurnaliștii de la BBC, potrivit Mediafax.

Trei oameni au fost uciși de urși într-o lună în România, țara care deține cea mai mare populație de urși bruni din Europa, notează BBC.

„Populația de urși a crescut și trebuie să fie redusă”, spune pădurarul Karoly Pal. Situația este de o asemenea anvergură încât unii dintre politicieni le-au „declarat război” urșilor.

„Peste tot pe unde merg în această zonă oamenii spun că sunt prea mulți urși, atât de mulți încât nu mai pot să-și cultive terenurile. Oamenii sunt forțați să-și abandoneze activitățile agricole și terenurile și le este frică să iasă din sate”, a mai spus pădurarul.

Aproximativ 6.000 de urși trăiesc în România, iar incidentele care implică aceste animale au crescut puternic în ultima perioadă. Doar în ultima lună doi bărbați din județul Mureș și un altul din județul Bacău au murit în urma unor atacuri ale urșilor.

Cele trei decese din ultima lună ridică la șase numărul persoanelor ucise de urși anul acesta. Prin comparație, 11 persoane au fost omorâte de urși în România în perioada 2000-2015.

Pe lângă atacuri, urșii au fost implicați și în alte incidente. Sâmbătă, un urs a fost lovit de o mașină în județul Harghita, iar autoritățile au eutanasiat animalul la 19 ore de la accident, timp în care ursul, care avea mai multe fracturi, a stat în agonie pe șosea.

Premierul Ludovic Orban s-a declarat revoltat de faptul că autoritățile nu și-au făcut datoria în acest caz în mod corespunzător. El a declarat că au trecut peste 15 ore de la accident până când Ministerului Mediului i s-a cerut aprobarea ca ursul să fie împușcat. De atunci, alți doi urși au fost loviți de mașini.

Mulți români consideră că motivul pentru creșterea numărului de urși este o lege din 2016 care interzice vânătoarea sportivă în cazul acestor animale. Experții susțin că datele oficiale referitoare la numărul de urși din România ar putea fi departe de realitate.

„Din momentul în care această lege a intrat în vigoare, vânătorii au făcut tot posibilul pentru a raporta cât mai multe atacuri și pierderi provocate de urși”, explică Csaba Domokos, specialist din cadrul ONG-ului Milvus Group. „Nu există niciun fel de management din partea autorităților. Nu avem idee cât de mulți urși există aici”, spune el.

Domokos adaugă că în lipsa unor politici clare, sătenii ar putea să ia singuri măsuri împotriva urșilor. „Suntem îngrijorați că oamenii vor începe să folosească otravă și capcane”, spune el, ceea ce ar fi catastrofal pentru populația de urși bruni a României.

Parlamentul de la București a adoptat în septembrie o lege care permite ca urșii să fie vânați în următorii cinci ani. Decizia a provocat nemulțumire în rândul activiștilor pentru protecția mediului, iar o petiție pentru abrogarea acestei legi a fost semnată până acum de 100.000 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri