Sari la conținut

România, ţara în care orice individ poate chinui animale fără să îi fie teamă de lege

România este ţara în care orice individ poate chinui sau omorî fără milă animale şi fără să îi fie teamă de lege. Două exemple cumplite vin din două locuri diferite din ţară. În Argeş, un braconier şi-a pus câinii de vânătoare să sfâşie o căprioară pe care tocmai o capturase, iar în Timiş o vacă este târâtă cu tractorul pe asfalt sub privirile impasibile ale localnicilor. Pentru faptele lor, agresorii sunt condamnaţi de opinia publică, altminteri, de cele mai multe ori, scapă cu o amendă sau cu pedepse cu suspendare. În străinătate însă, abandonul unui animal poate însemna zeci de mii de euro amendă sau chiar închisoare. Atenţie, vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoţional!

Bărbatul este braconier şi a fost filmat de un prieten la o partidă de vânătoare ilegală. În imagini se vede clar că a capturat o căprioară şi, cu o cruzime de neimaginat, în timp ce ţine animalul imobilizat şi asmuţeşte cei trei ogari asupra lui. Individul urmăreşte impasibil scenele cumplite în care câinii schinguiesc ciuta. Mai mult, după minute bune de agonie, bărbatul ucide chiar el căprioara. Localnicii nu au putut privi scenele cumplite.

-Este ceva abominabil, n-am văzut așa ceva... Nu se face așa ceva!

-Un lucru rău.... Nu trebuia să faca așa ceva... e un animal.

-Nu e normal... e și ea vietate... și lege dată pentru câini, dar pentru....

Chiar dacă fondul de vânătoare este încercuit de un gard electric şi păzit, braconierii şi-au făcut loc să intre. Proprietarul terenului refuză să comenteze cele întâmplate. Poliţiştii din Argeş îi caută acum pe făptaşi.

Mădălin Zamfir, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş: Polițiștii din cadrul serviciului Arme, Explozivi și Substanțe periculoase ai Inspectoratului Județean Argeș s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj, în urma unor imagini apărute în spațiul public. În cauză, continuă cercetările sub coordonarea parchetului de pe lângă Judecătoria Costești pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a celui implicat.

Legea este însă una permisivă cu braconierii sau cu cei care chinuie animalele. Pnetru braconaj pedepsele ajung la 3 ani, iar cruzimea împotriva animalelor se pedepseşte cu cel mult un an sau amendă penală.

Nici nu e de mirare astfel că aceste acte de cruzime s-au înmulţit.

Într-un alt loc din ţară, la Giroc-Timiş, un individ târăşte cu tractorul o vacă ce stătea în mijlocul străzii. Animalul încearcă să se ridice, dar cade din nou. Este târât zeci de metri pe şosea sub privirile ale altor localnici.

Totuşi, bărbatul care a filmat întreaga scenă a depus plângere la poliţie. Individul de la volanul tractorului a fost identificat şi este cercetat pentru rănirea şi schingiuirea animalului.

Aceste cazuri nu sunt din păcate singulare. Dar, de cele mai multe ori agresorii au scăpat cu pedepse cu suspendare sau cu amenzi. În Tulcea un tânăr, care a omorât cu sabia un câine legat în lanţ, a primit şase luni de închisoare cu suspendare.