Video Ursuleții orfani au nevoie ajutor. Rămași singuri din cauza braconajului sau răniți în accidente, le trebuie îngrijire și atenție

Data publicării:
ursulet bagat intr-o cutie tine laba in sus ca si cum ar saluta
Bear Again este singurul centru de reabilitare a puilor de urs din Europa și se află în munții Hășmaș din Harghita Foto: captură video

Ursuleții au și ei nevoie de cadouri de Crăciun. Organizația Bear Again a lansat pentru ei campania „Adoptă un orfan”. Își propune să strângă donații pentru zeci de urși. Cei care dau bani pentru orfelinat vor fi recompensați simbolic cu certificate de adopție și poze sau filmulețe cu micii blănoși. Iar drăgălășenia lor este mai presus decât cuvintele. O dovedesc, însă, imaginile. Priviți:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La Orfelinatul din județul Harghita, urșii primesc o casă, dar și o șansă la viață. Gombotz avea doar câteva săptămâni când a ajuns în căsuța bârlog.

„L-am luat în grijă la finalul lunii februarie și, pentru că era prea frig afară, l-am pus în căsuța bârlog. Și-a petrecut câteva săptămâni aici, sub supravegherea atentă a lui Leonard. O activitate solicitantă, care implică foarte puțin somn pentru îngrijitor, desigur!” povestește un reprezentant al organiazației Bear Again.

Mulți pui au nevoie nu doar de mâncare și atenție, ci și de tratamente medicale. În multe cazuri, puii au grave probleme de sănătate, traume psihice, suferă de deshidratare, malnutriție sau alte boli. Mulți pui au picioarele rupte după ce au fost loviți de mașini și au nevoie să fie operați, după care urmează o perioadă lungă de recuperare.

Singurul centru de reabilitare a puilor de urs din Europa

Puii de urs rămași orfani din cauza braconajului sau accidentelor au nevoie de un an și jumătate sau chiar doi până când se pot descurca singuri în sălbăticie.

„Ne-am dorit foarte mult să fim alături de ei, simbolic, printr-o donație, pentru că știm cât de greu este demersul de reabilitare și cât de costisitor e și de Crăciun să încercăm să fim mai buni și să ajutăm aceste suflete minunate”, îndeamnă Nicolae Badea, director pentru controlul biodiversității în cadrul Gărzii Naționale de Mediu

Odată eliberați în mediul natural, urșii sunt hrăniți cu dronele. O operațiune complicată, care depinde în mare măsură de condițiile meteo.

Aproximativ 200 de ursuleți au fost reintegrați în mediul natural datorită organizației Bear Again, o misiune care continuă, indiferent de vreme sau vremuri.

Bear Again este singurul centru de reabilitare a puilor de urs din Europa și este administrat de Asociația Pentru Conservarea Valorilor Naturii în Munții Hășmaș, din județul Harghita.

Ce facem când găsim un pui de urs

Procedura legală în cazul găsirii unui pui de urs este alertarea autorităților prin apelarea serviciului de urgențe 112 și păstrarea distanței față de animalul respectiv. Luarea acestor animale din mediul natural, în încercarea de a le proteja și hrănirea lor sunt interzise, iar cei care încalcă aceste prevederi riscă sancțiuni de până la 10.000 de lei, conform Hotărârii de Guvern 323/2010.

„Puii nu trebuie atinși sau luați în mașină, ci trebuie alertate echipele specializate în astfel de situații. Sunt cazuri în care mamele pot fi în apropiere sau au căzut victime capcanelor braconierilor și înainte ca puiul să ajungă în adăpost trebuie depistat exact ce s-a întâmplat. De foarte multe ori ursuleții sunt dependenți de laptele matern și e important să fie hrăniți de specialiști, pentru că nu orice lapte este bun pentru ei. Cel mai mic pui orfan găsit într-o astfel de operațiune avea trei săptămâni și putea fi ținut în palme”, a povestit Nicolae Badea.

Atunci când ursuleții ajung la centrul din Harghita, administratorii îi îngrijesc, îi hrănesc și îi protejează, dar au grijă ca ursuleții să nu le simtă prezența, pentru ca atunci când vor fi eliberați să se comporte natural și să evite localitățile și oamenii.

„Restricționăm accesul persoanelor în zonă, hrănim ursuleții de la distanță, cu drona, și ne apropiem de țarcurile lor doar când este absolut necesar. Anul acesta am luat în grijă 31 de ursuleți orfani, care au nevoie de hrană, îngrijire medicală și protecție, până când vor fi suficient de maturi să se descurce singuri în sălbăticie. Costurile medii, doar pentru hrana și îngrijirea medicală a unui ursuleț orfan, de la primire la eliberare, sunt de aproximativ 5.000 de euro, de aceea orice gest de susținere va da o a doua șansă acestor animale nevinovate”, au explicat Leonardo Bereczky și Gabriel Galgoczy, cei care au grijă de ursuleți.

Cum puteți adopta un ursuleț orfan

Pentru susținerea campaniei Bear Again „Adoptă un orfan!”, Asociația Pentru Conservarea Valorilor Naturii a creat pagina https://donorbox.org/adoptabear , unde cei interesați pot afla detalii despre acest demers și pot dona sume, începând de la 5 euro, urmând câțiva pași simpli. Aici există posibilitatea optării pentru o singură plată sau pentru o contribuție lunară.

De asemenea, pentru cei care vor să susțină orfelinatul de urși prin virament direct, administrația pune la dispoziție contul Asociației Pentru Conservarea Valorilor Naturii, CIF: 18785836, IBAN (RON): RO65 RZBR 0000 0600 0804 4500, la Raiffeisen Bank.

Administratorii centrului au pregătit cadouri simbolice pentru fiecare „părinte adoptiv”, după cum urmează:

  • pentru o donație de 10 euro primiți prin e-mail un certificat de adopție;
  • pentru 50 de euro primiți, pe lângă certificat și un set de fotografii cu ursuleții din orfelinat;
  • pentru o donație de 100 de euro, la certificat și fotografii se adaugă și un set de filmări cu ursuleții centrului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri