Ce înseamnă să ai o locuinţă cu stil

Data actualizării: Data publicării:
locuinta

S-a întâmplat să intraţi în case luxoase, dar în care să nu vă simţiţi ca acasă? Sau, dimpotrivă, să aveti zâmbetul pe buze într-o locuinţă modestă, dar cochetă? O casă trebuie, înainte de toate, să spună o poveste despre cel care locuieşte acolo, iar bunul gust nu ţine doar de contul din bancă. Câteva elemente simple de care să ţineţi cont, aflaţi în reportajul următor, marca „Bonton”:

O casă cu ştaif nu înseamnă neaparat marmură, clanţe de aur, tablouri valoroase şi finisaje scumpe. O casă este mai degrabă locul care spune o poveste despre tine. O cromatică potrivită, accesorii alese cu gust şi o lumină caldă pot transforma oricând o locuinţă banală, într-un cămin primitor.

„Avem o comodă din lemn natural, o culoare foarte frumoasă, caldă, dar neaccesorizată, pare veche, nu spune foarte multe. Și ar fi foarte elegant să îi alăturăm nişte gri-uri, nişte culori reci, ca să avem un contrast. Am ales lucrarea aceasta care, pe lângă aerul seren, are şi culorile reci de care vorbeam, are si volumetrie”, explică designerul Cristina Joia.

„Dincolo de funcţionalitate este foarte important ca spaţiul să te reprezinte, să rezonezi, să spună o poveste. Vizavi de uşa poate să fie peretele-accent şi acolo îţi pui amprenta, spui ceva despre tine. Și acolo poate să fie o lucrare de artă, poate sa fie o lucrare abstractă făcută de copilul de 5 ani, a aruncat cu pete de culoare pe o pânză si asta este, o pui acolo. Dar trebuie cumva alese: nu poţi să pui o lucrare pe pânză, lângă niste rame foto sau grafică langă pânză”, spune Cristina Joia.

Un plus de eleganţă este conferit de acest perete-accent. Acesta este, de obicei, cel mai vizibil perete al camerei. El poate fi colorat în nuanţa preferată, în timp ce restul pereţilor rămân albi sau în culori neutre. Este locul pe care vor fi aşezate cele mai frumoase obiecte de decor.

O consolă poate fi pusă pe un perete-accent în living, poate fi pusă pe drumul de acces dintre living şi dormitoare. Și deşi sunt obiecte foarte diferite, cromatică diferită, atât timp cât ne-am ales o gamă și o linie - ne-am gândit să avem lemnul cald și elemente cromatice reci - ele cumva funcţionează împreună. Deşi repet, materialele sunt diferite - ceramică, lemn, metal - dar toate sunt naturale. Nu am venit cu un element din plastic sau care se duce în zona glamour sau pop-art. Ele toate sunt în acest stil nordic, scandinav.

Ar fi bine să îţi alegi un stil şi apoi să îți alegi obiectele care reprezintă acel stil. Să nu supraîncarci pereții. Îți alegi un perete-accent. Dacă nu ai simț cromatic, rămâi pe gri, alb, adică lucruri neutre şi atunci, dacă ai gafat cu o pernuţă sau covor, le poţi oricând schimba, dar dacă ţi-ai pus faianţă roşie în baie...e cam greu.

Locul pe care fiecare îşi găseşte răgazul după o zi de muncă este canapeaua.  Chiar dacă este veche sau banală, aceasta poate să prindă viaţă prin perne colorate, în culori contrastante.

Cristina Joia: „Având această pată mare de gri, am accesorizat cu nişte pernuţe din materiale naturale şi cu un plus de culoare: adică lângă gri putem să punem portocaliu, roșu, dar în cantitate mică. Pe suprafaţa asta lucioasă am venit cu un element care este mat. Deci putem să ne jucăm să avem ritmicitatea asta între mat, un pic rugos, bumbacul acesta care este foarte simplu lângă o textură așa, mai aspră, mai rugoasă și cu elementele din materialele naturale. Deci sunt prezente în tot ambientul”.

Chiar şi o simplă masă poate aduce o notă elegantă căminului, dacă ştim cum să o accesorizăm.

„În momentul zilei în care nu luăm masa, putem să facem o compoziţie cu tot felul de acceesorii pe masă, să constituim practic suprafaţa mesei într-o pânză, ca într-un tablou. Și atunci putem accesoriza cu vaze, cu sfeşnice, să ne jucam un pic cu sus-jos, să creăm o ritmicitate între volume. Și pentru că nu punem masa, putem să punem un napron. La modul tradiţional putem avea trei naproane sau unul îngust pe toată lungimea mesei, dar dacă vrem să fim așa, un pic creativi, am putea continua această idee de diagonală și să spargem tiparele”, explică Cristina Joia.

Scaunele vechi pot fi recondiţionate, în aşa fel încât să intre în armonie cu draperia sau cu alte elemente de decor din casă. Iar când musafirii sunt prea mulţi, iar scaunele nu sunt la fel pentru toţi, există soluţii salvatoare.

„Ce este foarte interesant e că nu trebuie neaparat să avem scaune din aceeaşi colectie sau aceeaşi textură. Putem face aceeași idee de mix & match, să avem stiluri diferite. Acesta este un scaun scandinav, acesta este pur și simplu un scaun de lemn, poate fi scaunul moştenit de la bunica, ăsta e un scaun gri simplu, putem acceasoriza cu un scaun de metal, care nu e cel mai comod, dar poate să fie accentul, piesa interesantă. Putem pune pentru a repeta modelul de aici (pătura) iar ca şi cromatică avem tonuri de vişiniu, violet, maro cald al lemnului, bronzul, cupru, se regăsesc tonurile dar pe materiale şi texturi diferite”, arată Cristina Joia.

Un alt detaliu care face orice cămin mai primitor şi dă o stare de bine este lumina.

„Este important mai ales în zona de living, dormitor, dining, să avem lumină caldă. Chiar dacă corpul de iluminat este din sticlă albă, în momentul în care îi punem un bec cu o lumină caldă, automat împrăştie o lumină cât mai plăcută. Când avem lumină rece, se duce deja spre albastru şi este o lumină tehnică, e OK într-un birou sau într-un spatiu high-tech, dar în zonele în care petreci timp de calitate ar fi bine ca lumina să fie caldă”, este sfatul designerului Cristina Joia.

Ai carte, ai parte şi de...un loc special pentru citit.

„Aici avem colţul de citit, care poate fi accesorizat cu mici obiecte, pernuţe, să simţi că eşti într-un univers. Nu trebuie să fie o masă goală doar pentru carte. Trebuie să fie un sfeşnic, pernuţe haioase, o să pun vasul acesta turcoaz, de exemplu, pentru că îmi place că măsuţa este un pic etno şi are culoarea aceasta caldă și o să pun un turcoaz. Dincolo de design acel fotoliu trebuie să fie foarte confortabil: să pui o blaniţă, să ai un lampadar lângă sau o comodă mai înaltă cu o veioză, adică iluminatul şi confortul sunt foarte importante. De obicei este colţul în care oamenii s-ar putea să petreacă mai mult decât pe canapeaua din living şi atunci e important să te simţi comfortabil şi să simţi că e colţul tău secret, unde te duci, studiezi, eşti tu cu tine și ești fericit”, spune Cristina Joia. „Și ne mai lipsește cartea...trebuie să avem şi un taburet ca să fie comod”, adaugă ea.

O casă este cu adevărat frumoasă, primitoare şi de bon ton numai atunci când este întreţinută cu bun gust.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri