De ce e bine să evitați băuturile pentru sportivi și batoanele proteice atunci când faceți sport

Data publicării:
fitness

Persoanele care fac sport nu trebuie să se înfometeze, atrag atenția specialiștii. Mișcarea și mâncarea merg mână în mână, chiar și atunci când vreți să slăbiți. La fel de importantă este și hidratarea! Iată care sunt cele mai mari greșeli care vă pot sabota antrenamentul.

Hidratarea e extrem de importantă pentru sănătate, dar când vine vorba de sport, nu trebuie exagerat. Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii când vine vorba de hidratare? Adesea vin cu ideea că vor să facă mișcare și se trezesc în momentul în care setea e mai mare decât pofta de a face mișcare. Și atunci, în loc să facem mișcare mai mult ne ocupăm să ne hidratăm sau să mâncăm.

Trebuie să bem cantitatea optimă de apă, dar cu prudență, să folosim bunul simt și în când bem apă.

Practic este important să vă ascultați corpul: beți apă cu înghițituri mici, nu o cantitate mare dintr-o dată, dar atenție și la extrema cealaltă: multe persoane uită să se hidrateze.

Ne va fi ușor să ne dăm seama după o senzație ușor uscată a buzelor, gât uscat, iar ulterior, dacă deshidratarea deja a avansat, pot fi senzații de amețeală, de cap greu, chiar crampe, mai ales în zona picioarelor, iar în cazurile cele mai severe se poate ajunge la leșin și, Doamne ferește, comă”, spune.

Este foarte important ca pe durata întregii zile să asigurăm corpului nostru aportul hidric necesar şi restul de recomandări care mai de care mai sovietice, aşa le spun eu, de tipul nu beţi apă în timpul antrenamentului sau staţi să transpiraţi mie mi se pare că sunt tehnici care nu au ce să caute în antrenamentul sportivilor amatori”, spune.

Ce facem în cazul antrenamentelor de tip yoga, pilates, qigong?

Din sfaturile primite până acum de la maeștrii cu care am lucrat în astfel de antrenamente care merg cu mișcări fluide, ușoare, de concentrare și de atenție, să nu intervenim cu apă, ci să venim de acasă bine alimentați și bine hidratați, iar atenția să rămână pe practică”, spune Laurențiu Mogoș, antrenor de fitness și qigong.

Când vine vorba de alimentație, însă, este esențial să mâncați atât înainte, cât și după antrenament.

Mulți oameni, din lipsă de timp, din viteză sau lipsa poftei de mâncare, pentru că mai ales antrenamentele de dimineață au această problemă, nu mănâncă înainte de antrenamente, ceea ce înseamnă că pleacă la efort fizic cu rezervorul gol”, spune dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv.

Masa de dimineaţă trebuie să fie consistentă, dar în cantitate mai mică. De exemplu, carne de curcan cu legume sau banană cu migdale. Dacă vreţi să slăbiţi, evitaţi smoothie-urile, pentru că pot ajunge chiar şi la 1200 de calorii.

E foarte uşor să pierzi din vedere aportul de nutrienţi, mai ales dacă folosim produse de tipul fructe uscate, lapte vegetal din comerţ, acolo se ascund foarte multe calorii goale din zaharuri, din îndulcitori, din grăsimi de care nu avem în mod necesar nevoie”, spune Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie.

Alimentaţia corectă atunci când facem sport

Un mic dejun uşor poate fi luat şi cu 30 de minute înainte de antrenament. Dacă însă faceţi mişcare în timpul zilei sau seara, masa trebuie luată cu o oră - două înainte.

„Înainte de antrenament mergi către lucruri mai ușoare, spre exemplu un orez, un cartof sau o salată și să ai o sursă de proteină mai ușor de digerat, cum ar fi brânză sau un pește, o carne slabă, nu mănânci carne roșie și apoi te duci la antrenament, nu îți folosește în momentul respectiv”, spune dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv.

Nu evitaţi nici masa de după antrenament. Înfometarea nu e o soluție nici dacă vreți să slăbiți. Alegeţi o sursă de proteină care se digeră uşor, alături de legume colorate şi o cantitate mică de amidonoase ori cereale integrale.

„Nu trebuie să ne gândim doar la cele 2-300 de calorii pe care le consumăm în timpul antrenamentului fizic, pentru că nu acelea sunt esenţiale, ci schimbările hormonale şi de compoziţie corporală pe care efortul fizic practicat constant îl produce în corpul nostru”, spune Cori Grămescu, antrenor de fitness şi nutriţionist.

Băuturile pentru sportivi, nerecomandate amatorilor

O altă greșeală pe care o fac multe persoane este consumul de băuturi pentru sportivi sau de batoane proteice în timpul antrenamentului.

„Apa are rolul de a ne hidrata și de a ne răcori corpul și să ne refacă nivelul electrolitic. O persoană care face activitate fizică și e la început - băuturile astea pot fi excluse și să se acomodeze cu un consum regulat de apă. Una e să faci sport așa, de întreținere și alta e să faci de performanță”, spune Laurențiu Mogoș, antrenor de fitness și qigong.

În timpul antrenamentului ar trebui să facem sport! Sunt categorii speciale de sportivi care fac antrenamente de anduranţă, foarte lungi, foarte intense, de tip ciclism, alergare de lungă distanţă, Pentru cei mai mulţi dintre noi însă, care ne mai şi oprim să ne uităm puţin la telefonul mobil, mai facem o pauză să bem o gură de apă şi să mai stăm de vorbă cu colega de salteluţă, chiar nu este nevoie de nimic, decât de atenţie la antrenament”, spune Cori Grămescu, antrenor de fitness şi nutriţionist.

În plus, multe dintre batoanele proteice şi băuturile pentru sportivi conţin zahăr sau alți îndulcitori, coloranți, arome ori conservanți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri