De ce nu e indicată menținerea contactului vizual în timpul unei conversații

Data actualizării: Data publicării:
ochi
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Menținerea contactului vizual în timpul unei conversații poate fi un proces extrem de solicitant pentru creier, potrivit unei cercetări realizate de o echipă de oameni de știință japonezi. Această activitate „mănâncă” din resursele cognitive necesare pentru alte activități precum gândirea și procesarea verbală, de aceea de multe ori în timpul discuțiilor față în față suntem nevoiți să ne mutăm privirea de la interlocutor, informează The Huffington Post.

ochi
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Pentru contactul vizual sunt necesare aceleași resurse ca pentru efectuarea de raționamente complexe, subliniază cercetătorii — așadar, în timpul conversațiilor este normală întreruperea contactului vizual astfel încât să fie conservate resursele congnitive. „Deși contactul vizual și procesarea verbală par independente, oamenii își mută frecvent privirea de la interlocutori în timpul conversațiilor”, acest lucru sugerând că există „o interferență între contactul vizual și procesarea verbală ce are loc în creier”, după cum notează autorii studiului, potrivit Agerpres.

Și alte studii realizate anterior au evidențiat prezența unei interferențe între contactul vizual și gândirea vizuală, însă noua cercetare este prima care demonstrează că aceasta merge mai departe de gândirea vizuală, afectând mai multe procese cognitive, mai arată sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri