O doctoriță spune cum a reușit să slăbească 40 kg și apoi să-și mențină greutatea, după ce ani de zile s-a chinuit cu diverse diete

Data actualizării: Data publicării:
colaj foto inainte si dupa slabire
Dr. Betsy Grunch a reuși să slăbească în total aproape 40 de kilograme cu post intermintent și un medicament pentru diabet FOTO: Dr. Betsy Grunch

Dr. Betsy Grunch a încercat tot felul de diete în decursul anilor, dar nu a reușit niciodată să ajungă la greutatea pe care și-a dorit sau măcar să se mențină la nivelul la care ajunsese la un moment dat prin eforturi mari.

Betsy este neurochirurg specializat în chirurgia coloanei vertebrale și își sfătuiește adesea pacienții să slăbească pentru reducerea durerilor de spate, dar recunoaște că ea n-a știut să slăbească sănătos, pentru că formarea ei profesională a inclus o educație nutrițională limitată.

„Unul dintre vinovații principali pentru bolile degenerative ale coloanei vertebrale este greutatea corporală, iar faptul că nu am avut o pregătire temeinică despre nutriție este oarecum trist”, a spus Betsy Grunch, de 43 de ani, din Atlanta, pentru Business Insider.

În 2018, Grunch a ajuns la un punct de cotitură, după ce a suferit un accident și a conștientizat că trebuie să-și schimbe stilul viață.

Pornind de la aproximativ 105 kilograme, ea a slăbit 23 de kilograme în decurs de un an și jumătate, făcând modificări în dietă, reușind să-și mențină greutatea timp de patru ani, după care a mai slăbit alte 14 kilograme cu un medicament pentru diabet, dar folosit și pentru pierderea în greutate.

Doctorița a suferit un accident la spate

Grunch a fost mereu activă, a făcut sport și a mers la sală, dar din cauza programului încărcat a fost neglijentă cu alimentația și s-a îngrășat. Avea și dureri de spate care s-au accentuat din cauza creșterii în greutate. Numai că situația a devenit dramatică în 2018, când s-a aplecat să-și ridice băiețelul și și-a rupt un disc la coloană.

Acela a fost momentul în care a știut că trebuie să schimbe foia.

După ce s-a documentat, și-a dat seama că era necesar să adopte un plan pentru pierderea în greutate pe termen lung, pentru ca rezultatele să și dureze.

A abordat postul intermitent

Grunch a decis să încerce postul intermitent (fasting), consumând toate mesele dintr-o zi în decurs de șase ore. Inițial a încercat ferestre de alimentare mai scurte, dar i s-a părut prea complicat.

Cercetările arată că nu există nimic special în postul intermitent, în sensul pierderii în greutate și nu funcționează pentru toată lumea, pentru că poate fi dificil de menținut. Dar îi ajută pe unii oameni să rămână la un deficit de calorii, care este necesar pentru pierderea în greutate.

De asemenea, Grunch a trecut de la o dietă de tip fast-food la una bogată în proteine, alimente integrale și săracă în carbohidrați. Proteinele sunt utile pentru pierderea în greutate, deoarece induc mai repede senzația de sațietate și ajută la menținerea musculaturii. Carbohidrații nu îngrașă neapărat, dar Grunch a spus că s-a simțit mai bine reducând cantitatea.

De asemenea, a numărat caloriile pentru a se asigura că are un deficit.

„Odată ce am început să implementez aceste modificări, am început să slăbesc destul de repede”, a spus Grunch, care a recunoscut că la început nu i-a fost ușor.

După câteva luni, s-a adaptat perfect cu noul ei stil de viață, astfel că a continuat postul intermitent și după ce și-a încheiat faza de slăbire. Acum și-a extins fereastra de alimentație la aproximativ opt ore în unele zile, pentru că îi este mai ușor.

După ce a slăbit, Grunch s-a operat în 2019 pentru a-și îndepărta excesul de țesut gastric cu care rămăsese. Spune că operația a motivat-o să-și mențină greutatea și să se străduiască mai mult pentru a continua să-și îmbunătățească starea de sănătate.

A mai slăbit 14 kilograme cu pastile pentru diabet

În 2023, Grunch și-a dorit să mai slăbească puțin, așa că a vorbit cu medicul ei despre administrarea unui medicament GLP-1 care suprimă pofta de mâncare, clasă care include Ozempic și Wegovy.

Astfel de medicamente pot avea efecte secundare neplăcute, inclusiv greață și constipație, iar după ce a discutat despre avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri, Grunch a început să ia medicamentul pentru diabet Mounjaro, o denumire comercială pentru tirzepatidă, care acum este comercializat pentru pierderea în greutate sub numele de Zepbound. Cercetările sugerează că este chiar mai eficient decât alte medicamente, permițând persoanelor nediabetice să piardă 15-20% din greutatea corporală.

Între martie și septembrie 2023, Grunch a slăbit 14 kilograme cu medicamentul.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri