(P) Cum să alegi un whisky? Trei factori importanți

Data actualizării: Data publicării:
digi24_whisky_500_1

Iată un rezumat al pașilor care trebuie luați în considerare atunci când alegi o sticlă de whisky. Trebuie să ții cont de anumiți factori, chiar dacă ești un începător pe aceste meleaguri.

Diferite tipuri de whisky în funcție de regiune

Nu toate whisky-urile sunt la fel, ci ele provin din diferite regiuni ale lumii.

Whisky scoțian: fabricat din orz și orz maltat. Majoritatea au o aromă de turbă și un gust de fum. Unii dintre reprezentanții acestui tip de whisky sunt Macallan sau Chivas Regal.

Whisky irlandez: whisky irlandez folosește secară, orz și orz maltat. Are un gust mediu, bine echilibrat și o aromă persistentă cu mai multe fațete. Printre principalii reprezentanți sunt: Bushmills, Jameson, Finnegan.

Whisky american: fabricat din secară, porumb și grâu. Compoziția unei băuturi este de aproximativ 51% alcool din porumb. Acest whisky este caracterizat de un gust dulce. Printre cele mai reprezentative exemple sunt Jim Beam și Jack Daniel’s.

Whisky canadian: tot whisky-ul canadian selectează secara pentru producție, iar sticlele exprimă în mod clar mențiunea de whisky de secară.

Whisky japonez: seamănă cu whisky-ul scoțian ca aromă, culoare și textură, dar este o alegere excelentă ca soluție gourmet. Un reprezentant proeminent al acestui tip de whisky este Nikka.

Soiuri de whisky

- Cereale: în acest tip de whisky predomină cerealele ca bază.

- Malț: whisky-urile de malț folosesc orz pur. Fapt important, whisky-urile de malț se împart în diferite grupuri:

Single Malt: alegerea clasică și cea mai obișnuită din orz maltat. Este adesea un amestec de alcooli din diferite perioade de îmbătrânire, amestecat în diferite butoaie.

Single Cask Malt: acesta este un whisky pe bază de alcool produs într-un butoi de stejar. Are o aromă și un gust persistente.

Pure Malt: cel mai pur amestec de whisky single malt, combinat într-un amestec unic. Un exemplu este whisky-ul Ballantine.

- Blended: whisky-ul amestecat este un amestec de cereale și malț, fiind unul dintre cele mai populare tipuri de whisky de pe piață.

- Burbon: acesta este un tip de whisky american realizat cu boabe de porumb, dar cu diferențe în tehnologia de producție.

Vârsta unui whisky și butoaiele

Vârsta unui whisky depinde de maturarea celui mai tânăr alcool din amestec. De exemplu, orice whisky pe eticheta căruia scrie „18 ani” înseamnă că cel mai tânăr alcool din amestec a petrecut cel puțin 18 ani într-un butoi. Perioada de după îmbuteliere nu contează.

Whisky este îmbătrânit în butoaie de stejar timp de 3 ani.

Burbonul, pe de altă parte, are o perioadă de îmbătrânire minimă de 2 ani.

Cei mai mulți producători de whisky preferă băuturile de 5 până la 12 ani, acestea fiind aproximativ perfecte în funcție de caracteristicile lor de aromă și gust.

Trebuie să ai grijă la soiurile mai tinere de whisky, deoarece perioada scurtă de îmbătrânire poate afecta negativ calitatea produsului.

Sticlele de whisky vechi de peste 20 de ani au un caracter unic și sunt considerate un obiect de colecție.

Acestea sunt cele mai importante lucruri de știut despre whisky, așa că acum poți face o alegere cu un minim de cunoștințe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri