Studiu. Zona feței care poate oferi secretul tinereții

Data publicării:
fata ingrijire ten
FOTO: Shutterstock

Un nou studiu a scos la iveală că anumite caracteristici ale feței, precum buzele și sprăncenele, tind să iasă mai puțin în evidență odată cu trecerea timpului. Din această cauza, oamenii cu un contrast mai mare al trăsăturilor feței sunt percepuți ca fiind mai tineri.

sprancene fata ingrijire
FOTO: SHutterstock

Într-un studiu publicat în „Frontiers in Psychology”, cercetătorii au analizat fotografiile a 763 de femei nemachiate cu diferite culori ale tenului și cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani, notează Time.

Un program a analizat pe computer contrastul dintre caracteristicile feței, mai exact a măsurat cât de mult ies în evidență ochii, buzele și sprâncenele datorită culorii lor, luminozității sau cât de închise la culoare sunt în comparație cu restul feței.

Femeile tinere au un contrast facial mai mare, iar femeile mai în vârstă au mai puțin. Constrastul a scăzut mai ales în zonele din jurul buzelor și sprâncenelor pe măsură ce femeile îmbărtrânesc.

Mai departe, cercetătorii au folosit programul Photoshop pentru a mări contrastul în cazul femeilor mai bătrâne.

Ei au arătat pozele modificate și cele nemodificate unor voluntari care trebuiau să aleagă fotografia în care persoana arăta mai tânără. În peste 80% dintre cazuri, voluntarii au ales pozele în care era evidențiat contrastul ca fiind varianta care pare mai tânără.

Rezultatele explică de ce femeile folosesc deseori machiajul pentru a arăta mai tinere.

„Știm că buzele devin mai puțin roșii odată cu îmbătrânirea și sprâncenele devin mai deschise la culoare, iar aceste două lucruri se pot corecta cu machiaj”, afirmă unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

Cea mai mare surpriză a studiului a fost puterea sprâncenelor de a ne întineri. Pentru femeile de toate etiniile, culoarea sprâncelelor s-a pierdut odată cu înaintea în vârstă, așa că dacă le închid la culoare, oamenii pot arăta mai tineri, spun cercetătorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri