500 de bolnavi de scleroză, pe lista de așteptare pentru tratament gratuit

Data publicării:
spital medic pacient

2.500 de pacienţi au avut şansa să fie incluşi în programul naţional de tratare a acestei cumplite boli. Alţi 500 aşteaptă un semn din partea statului că pot primi tratament gratuit. Printre ei, şi Monica Bucur. Acum şapte ani a fost diagnosticată cu scleroză multiplă, o boală neurologică incurabilă care afectează mersul, vorbirea sau vederea. Timp de 5 ani s-a putut lupta cu boala pentru că primea tratament. În 2013, însă, a fost pusă pe lista de aşteptare.

După ce a întrerupt tratamentul, viaţa Monică s-a schimbat radical.

Am fost nevoită să renunţ la serviciu, randamentul nu a mai fost acelaşi. Este oboseală, nu mai poţi să te concentrezi, nu poţi să ridici greutăţi, nu poţi să te mai mişti atât de repede”, a povestit pacienta.

„Invaliditatea dată de această boală este ireversibilă”, a explicat Ovidiu Băjenaru, şeful Secţiei de neurologie de la Spitalul Universitar.

Scleroza multiplă afectează în special persoanele tinere, până în 40 de ani. Medicii neurologi nu au reuşit să afle cauzele bolii şi nici n-au un leac pentru ea. Cu tratament, însă, evoluţia maladiei poate fi oprită. Doar că medicamentele costă 50 de mii de lei pe an. O sumă uriaşă pentru cei mai mulţi bolnavi care nu pot suporta costurile tratamentului.

Numărul de pacienţi care au fost incluşi în acest program a crescut progresiv, la sfârşitul anului trecut ajungând la un număr de 2.500 de pacienţi. Partea rea este că e un număr mic faţă de nevoi”, a afirmat Ovidiu Băjenaru.

Potrivit statisticilor Societatii naţionale de Scleroză Multiplă, aproximativ 10 mii de români suferă de această boală. Doar un sfert dintre ei au fost însă acceptaţi în programul naţional de tratament, iar statul nu are bani suficienţi nici pentu aceştia. Reprezentanţii Casei Naţionale de ASigurări de Sănătate spun că, abia la finalul anului, ar putea găsi fonduri pentru cei 500 de bolnavi aflaţi pe lista de aşteptare.

Anul trecut România ocupa locul 21 din 23 de ţări europene în ceea ce priveşte accesul la tratament in cazul sclerozei multiple. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri