70% dintre pacienții cu infarct au sub 45 de ani. Care sunt simptomele

Data publicării:
infarct

45 de ani şi o inimă deja bolnavă, ce a trecut printr-un infarct. La ecograf, medicul cardiolog vede dacă sechelele produse de atacul de inimă, survenit pe neaşteptate, sunt mari.

Pacientul, Cristian Toth, a avut noroc. Dar el este, de fapt, bolnavul tipic care face vizite dese la medic. Un tânăr care se crede sănătos dar cu un stil de viaţă haotic. E fumător, stresat si sedentar.

„Nu mă gândeam că am o problemă cu inima”, mărturisește acesta.

Statisticile realizate de medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă sunt îngrijorătoare. 70 la sută dintre pacienții care trec printr-un infarct au sub 45 de ani.

„Dacă acum 20 de ani pe infarctul la tineri se puteau face lucruri de cercetare și doctorate, acum pratic reprezintă o regulă. Vârsta de 30, 40, 45 de ani este din ce în ce mai frecventă printre pacienții cu infarct”, spune prof. dr. Radu Vinereanu, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenţă.

Infarctul poate afecta pe oricine, oricând. O durere ascuţită în piept, ce ţine mai mult de 10 minute. Ameţeală, greaţă şi chiar vărsături. Transpiraţie. Sunt semnele care pot prevesti un atac de inimă, de aceea ajutorul medical de urgenţă este esenţial, până când muşchiul inimii nu este complet distrus din cauza blocării arterelor cu un cheag de sânge.

Doar jumătate dintre persoanele care suferă un infarct supravieţuiesc. Cei care ajung la spital trebuie trataţi imediat, prin montarea de stenturi, dispozitive care să le ţină desfundate arterele. Din 2010 există un astfel de program în 13 centre din ţară, iar rata de supravieţuire a crescut. Sunt peste 15.000 de pacienţi diagnosticaţi cu infarct iar, la peste 13.000, medicii au montat stenturi. Specialiştii recomandă extinderea programului şi crearea unor campanii de prevenire a infarctului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri