Alexandru Rafila: Nu vaccinurile sunt de vină! Primele răspunsuri în cazul îmbolnăvirii bebelușilor

Data publicării:
Prof. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS
Prof. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Cele mai plauzibile surse de îmbolnăvirie în cazul copiilor din Argeş sunt alimentele sau transmiterea de la om la om. Este concluzia specialiştilor chemaţi de ministrul Sănătăţii să ofere explicaţii pe intelesul publicului, într-o conferinţă de presă la Spitalul Marie Curie.

Ministrul sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat într-o conferință de presă susținută la spitalul Marie Curie că s-a identificat cauza îmbolnăvirii bebelușilor internați în ultimele zile. Este vorba de o tulpină a bacteriei E.coli. Și șefa secției de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean, a confirmat că verotoxina, care indică prezența acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii.

„Consecutiv întâlnirii de azi cu specialiștii europeni s-au identificat cauzele imbolnavirii, respectiv o tulpină de E.coli. Reiau mesajul legat de prevenție, respectiv achiziționarea alimentelor din surse autorizate, cum ar fi produse pasteurizate, spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor când se impune”, a spus ministrul sănătății.

„Am organizat întâlnirea de azi cu ANSVSA, li s-au transmis toate informațiile și vor demara o anchetă. În ce privește situația conducerii DSP Argeș, se derulează oanchetă a Corpului de control. Șeful Corpului a venit de la Timișoara, începe o anchetă. Am stabilit ca termen 4 martie pentru finalizarea anchetei”, a anunțat ministrul Cadariu.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a subliniat că importantă este găsirea sursei îmbolnăvirilor. „Știm cauza acestei îmbolnăviri, excludem alte ipoteze de îmbolnăvire, de natură virală, rotavirus sau vaccinarea, cum s-a vehiculat în online, din moment ce la șase din cei 12 copilași au fost descoperiți anticorpii omologi infecției cu E.coli”, a spus Alexandru Rafila.

La rândul său, a făcut apel la populație să nu cumpere niciun fel de produse alimentare de natură animală, derivate din carne etc, din zone improvizare sau care n-au control corespunzător.

Citiți și:

Cazul bebeluşilor bolnavi | Se cer demisii, medicii amenință cu proteste
Anchetă extinsă în cazul bebelușilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri