Alimentele viitorului, create de cercetători, rămân în laborator

Data publicării:
briose

Cu câteva ingrediente neconvenționale poți crea ușor un desert pentru bolnavii de diabet. O demonstrează Ionela Mârzu, cea care a gătit brioșele cu lavadă și cicoare.

„Am folosit făină integrală, cicoare, care are un indice glicemic scăzut, am folosit lavandă, datorită proprietăților nutriționale”, spune Ionela Mârzu, masterandă a Facultății de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAB) din Timișoara.

Lavanda ajută la distrugerea celulelor moi la cancerul de prostată, cancerul de ficat sau de sân”, mai spune Ionela.

Produsul destinat diabeticilor a fost testat pe zece voluntari. Analizele au arătat că, la o oră după ce au consumat brioșele, glicemia acestora a scăzut.

„Pot să vă spun că sunt foarte bune, sunt foarte sănătoase, nu conțin coloranți artificiali sau zahăr, deci sunt bune și pentru fetele care țin dietă”, a afirmat Diana Bolțatu, voluntar care a gustat brioşele.

Tot o invenție a cercetătorilor de la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare din Timişoara sunt și pastele din făină de orez şi banane.

„Îmbină efectele făinii de orez, utilizate în dieta celiacă, cu efectele benefice nutriționale ale fructelor, respectiv bananelor, bogate în potasiu și cu activitate antioxidantă ridicată”, spune Alexa Ersilia, profesor la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare de la USAB Timișoara.

Deși produsele au câștigat numeroase medalii și titluri la concursuri naționale de Inventică, pentru ca un consumator de rând să poată avea acces la ele, trebuie să existe un producător.

„Există două căi, una e de a găsi un partener din industria alimentară care să le producă, dar și mai bine ar fi să le producem noi, ca universitate, și apoi să le comercializăm. Dar aici investiția ar fi mai mare în tehnologie”, explică Teodor Trașcă, prorectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

Cercetătorii atrag atenţia că produsele lor au termen de valabilitate scăzut, fiind făcute doar din ingrediente naturale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri