Anticoncepţionalele „Diane - 35” nu vor fi retrase deocamdată din România

Data publicării:
31012013 20diane 2035-46939

Diane - 35, un medicament pe bază de hormoni care are ca primă indicaţie tratamentul acneei. Dar, foarte popular printre românce ca anticoncepţional. Ani de zile femeile îl puteau lua gratuit de la cabinetele de planificare familială. Dar primele semne de întrebare legate de siguranţa acestui tratament şi le-au pus francezii. Iar acum a venit şi decizia de a retrage pastilele de pe piaţă.

Dacă în ultimii 25 de ani medicația antiacneică a adus pe piață alte medicamente mult mai valoroase, de ce să menținem pe piață un medicament cu acțiune antiacneică moderată”, susține Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Citiţi şi

Franţa a interzis vânzarea contraceptivelor „Diane 35”

Aceasta a fost logica francezilor, chiar dacă peste 300 de mii de femei luau acest medicament. Autorităţile de acolo au luat decizia de a opri de la vânzare medicamentul după ce de-a lungul anilor patru femei au murit ca urmare a formării unor cheaguri de sânge pe vase. În România, numărul celor care iau pastilele este mai mic, dar important. Anual se vând 344.000 de cutii, atât ca anticoncepţional, cât şi pentru tratamentul acneei.

„În cele mai multe cazuri, acneea este declanșată de o hipersecreție de hormoni androgeni și atunci ca să inhibăm aceasta se prescria acest preparat”, spune dr. Florentina Zaharia, medic dermatolog.

În România a fost semnalată o sigură reacţie adversă asemănătoare, la o pacientă care a luat Diane 35, dar autorităţile spun că nu e suficient pentru a retarge de pe piaţă pastilele.

„Fumatul creşte incidenţa apariţiei trombozei venoase profunde, fie dacă sunt antecedente familiale, fie dacă persoana este obeză, aceste lucruri sunt adâncite de către Diane 35”, adaugă Beatrice Speteanu, farmacist.

După decizia francezilor de a retrage de pe piaţă medicamentul, şi Agenţia Europeană a pornit o evaluare a riscurilor acestui tratament. Până nu se ia o hotărâre la nivelul întregului continent, specialiştii nu recomandă întreruperea tratamentului decât după consultarea unui medic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri