Au hepatită, sifilis sau chiar HIV, dar vin să doneze sânge

Data publicării:
donator sange

Discuție telefonică registrator-donator bolnav: „Nu puteți astăzi, nu puteți săptămâna asta, dar trebuie să vă prezentați, vă rugăm să vă prezentați pentru rezultate (...) Bine, atunci cum consideraţi dumnevoastră. Noi vom mai reveni cu un telefon, poate vă veți găsi timp în programul dumneavoastră să veniți”.

Așa reacționează 90 la sută dintre cei care vin să doneze sânge, spun reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine din Iași.

Lavinia Scripcaru, managerul Centrului de Transfuzii Sanguine Iași, mărturisește: „Am avut situații în care pur și simplu mi s-a cerut mie socoteală de ce mă interesează dacă vine sau nu vine să-și ia rezultatul. (...) Nu sunt niște analize pe care în mod constant medicii de familie le recomandă și mă refer la virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, infecții cu virusul imunodeficienței umane, cu virusul HTLV”.

93 de persoane au fost depistate în urma analizelor cu hepatită B, 51 cu sifilis, 34 cu hepatită C, cinci cu leucemie limfatică, iar cinci cu HIV.

„Se transmit pe cale sanguină, dar nu numai. Se transmit și pe cale sexuală și atunci trebuie să ne îngrijim nu numai de noi înșine, ci și de familia pe care o avem”, spune Irina Teodorescu, medic epidemiolog.

Psihologii au o explicație pentru refuzul persoanelor de a afla despre boala de care suferă. „Oamenii cred că negând, aceasta va dispărea și nu o să fie nicio problemă sau că ignorând-o va dispărea”, spune psihologul Mihaela Ghircoiaș.

Fiecare donator primeşte tichete de masă în valoare de 65 de lei, gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru toată ziua şi o zi liberă la serviciu.

Vin pentru cupoane, tichetele alea de masă”, spune un donator.

Este dreptul pacientului. Dacă vrem, atunci trebuie să creăm programe de sănătate publică, de educație sanitară, să-i convingem, dar nu putem să-i obligăm, pentru că ar fi un abuz şi ar încălca drepturile pacientului”, spune Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor.

La Iași au donat sânge în acest an peste 9.000 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri