Sari la conținut

Băuturile alcoolice îngrașă. Un pahar de vin roșu are 150 de calorii

Alcoolul pur conţine şapte calorii pe gram, comparativ cu proteinele sau glucidele, care au patru calorii pe gram. Care este explicaţia? Băuturile sunt obţinute prin fermentarea zaharurilor naturale din sucurile de fructe sau din cereale, proces urmat de distilare. Astfel caloriile se înmulțesc. Dar faptul că alcoolul îngraşă, nu mai este de mult un secret. Întrebarea este: cât de bogate caloric sunt băuturile alcoolice?

Vinul roşu este o adevărată sursă de antioxidanţi, deci medicii chiar recomandă să bem un pahar pe zi, mai ales dacă este natural. În schimb, consumat în exces poate aduce probleme: de la dureri de cap până la creşterea tensiunii arteriale, ulcer sau chiar ciroză.

Cât despre calorii, acestea diferă în funcţie de tipul vinului. De exemplu, un pahar de 150 de mililitri cu vin roşu are 150 de calorii, cam cât doi biscuiți cu ciocolată, de exemplu. Vinul alb, în schimb, are în jur de 100 de calorii.

În cazul şampaniei, numărul caloriilor creşte, pentru că aceasta conține, pe lângă alcool, şi zahăr.

Și mai bogată caloric este berea. Câte calorii sunt într-o halbă, dar și cât de mult îngrașă băuturile alcoolice spirtoase și cocktailurile, aflați duminică, de la ora 13.30, la emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”.