Sari la conținut

Bolile de inimă omoară 60% dintre români

Fumatul, sedentarismul, hipertensiunea şi colesterolul crescut urcă România în topul mortalităţii provocate de boli de inimă. Medicii ne încurajează să ţinem lucrurile sub control: să fim atenţi ce punem în farfurie şi să ne măsurăm tensiunea.

Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii de Cardiologie: „Sedentarismul poate ca să fie înlăturat de fiecare dintre noi dacă facem un efort fizic moderat, nu trebuie să fii campion olimpic, să nu fumezi.”

Grav este că nici măcar la şcoală nu mai fac sport copiii. Părinţii trebuie să îi mobilizeze însă.

Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului: „Sălile de sport sunt insuficiente, dar sport poţi să faci oriunde. Dacă aude părintele vorbind de sport, cu siguranţă că şi copilul la un moment dat pune întrebarea, mă duc să intru într-o sală de gimnastică să văd ce a făcut Nadia Comăneci.”

Medicii ne sugerează să facem măcar 10 mii de paşi în fiecare zi. Asta înseamnă aproape o oră de plimbare în ritm alert în parc. Puţini sunt însă cei care respectă sfaturile.

„ Cât de des faci sport? Cam zi de zi, o dată la 2,3 zile joc fotbal, alerg uneori, merg pe bicicletă.”

***

„O dată la şase luni. N-avem timp.”

Efectele sunt dramatice. Vârsta de la care românii încep să fie răpuşi de boli de inimă a ajuns la 60 de ani, în timp ce francezii, de exemplu, au probleme de la 75 de ani în sus.