BRAȘOV. Bolnavii de cancer nu se mai pot trata decât în clinicile private

Data publicării:
1501 20betaonco-43903

De aproximativ zece luni, aparatul de cobaltoterapie din secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Braşov a fost scos din funcţiune. Demisiile ulterioare ale medicului radiolog şi fizicianului care operau aparatura a făcut ca Ministerul Sănătăţii să recomande Consiliului Judeţean, care administrează spitalul, să sigileze tot laboratorul de radioterapie.

Aşa că acum, în secția de Oncologie a Spitalului Județean Brașov funcționează în prezent doar oncologia medicală, ceea ce înseamnă că circa 1000 de bolnavi pe lunăîși primesc tratamentele cu citostatice sub supravegherea a doar trei medici.

Managerul Spitalului Judeţean Braşov a scos posturile libere la concurs, însă fără rezultat: nimeni nu s-a înscris. Medicii care au plecat de la secţia de oncologie spun că au ales să activeze în mediul privat din cauza aparaturii învechite cu care erau nevoiţi să lucreze. În acest timp, numărul de asistente şi infirmiere este la limită.

O ședință de radioterapie la privat costă 300 de lei, iar în prezent jumătate din această sumă este decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pentru un bolnav de cancer sunt necesare în general între 16 și 30 de astfel de ședințe, aşa că un tratament ajunge să coste 9000 de lei.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, a precizat la Digi24 căsusține restricțiile de finanțare propuse de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, dar ele nu privesc și programul național pentru bolnavii de cancer. „Domnul ministru ne-a asigurat că ne va susține”, a spus Cezar Irimia la Digi24. El a precizat că organizația pe care o conduce îl susține pe ministru „pentru a face ordine în sistem” și a subliniat că, în ceea ce privește propunerea de tăiere a finanțării de la stat pentru spitalele private, nu dorește să panicheze pacienții.

Irimia: Nicolăescu nu va tăia finanțarea pentru radioterapia în sistemul privat
Întrebat ce soluții ar fi pentru finanțarea sistemului de stat al sănătății, Irimia a spus că soluțiile sunt multiple, dar până nu va fi elaborat contractul-cadru pentru 2013-2014 nu se poate vorbi decât de simulări. Reprezentantul asociației bolnavilor de cancer din România a anunțat că organizația a semnat un protocol cu ministrul Nicolăescu și îi susține propunerea privind spitalele private.

Totuși, Irimia spune că propunerea ministrului nu privește și radioterapia la clinicile private, pentru că aceasta este o „particularitate în sistem”, venind în completarea celei de la stat, care e deficitară și asigură doar 12% din totalul necesităților. „E imposibil să nu mai primească bani de la stat”, a afirmat Irimia, încredințat că „lucrurile se vor aranjapentru bolnavii de cancer.

În context, el a spus că și în acest moment lipsesc citostaticele din sistemul public de sănătate, dar spune că ministrul face eforturi pentru remedierea situației. Întrebat de ce nu s-a rezolvat această situație, Irimia a spus că „decizia a stat în pixul parlamentarilor noștri, care atunci când au nevoie nu se tratează în România”.

Irimia consideră că „mai rău decât acum nu poate să fie” și dă asigurări că va conclucra cu ministrul Nicolăescu, în deplină transparență, pentru a găsi soluția potrivită. „Nu va fi ușor, va fi un test și pentru noi, și pentru domnul ministru”, a punctat Irimia.

Astărăstoae: Nu se face o economie de 10%, ci numai de 1,37%

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, spune că în spatele propunerii lui Eugen Nicolăescu este, de fapt, secretarul de stat Raed Arafat. „E propunerea lui. El are ce are cu mediul privat”, a declarat la Digi24 Vasile Barbu.

La rândul său, Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, contestă că prin suprimarea finanțărilor de stat pentru spitalele private se face o economie de 10%. „Dacă ne uităm pe execuția bugetară a CNAS vedem că procentul alocat spitalelor private reprezintă 1,37% din banii alocatii spitalelor de stat”, a arătat Vasile Astărăstoae, care denunță dublul limbaj al lui Eugen Nicolăescu, spunând că altfel gândea când era în opoziție.

Vasile Barbu spune că se va crea o discriminare între pacientul care merge în străinătate și i se decontează și spitalul privat, și cei care rămân în țară.

„Cum au putut să găsească un miliard de euro, bani dirijati în proporție de 93% către firme de medicamente și nu s-au găsit 41 de milioane de euro ca să se mărească salariile rezidenţilor?”, se întreabă Vasile Astărăstoae.

Urmăriți în materialul video alăturat dezbaterea din studioul Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri