Sari la conținut

Campania de vaccinare antigripală începe mai târziu. Românii își pot cumpăra singuri vaccinul 

Oficialii de la Ministerul Sănătăţii nu sunt îngrijoraţi. Spun că până în decembrie, când se aşteaptă la primele cazuri de gripă, pacienţii cu risc de complicaţii vor fi imunizaţi. Cine apucă, pentru că statul a comandat doar jumătate din numărul de doze pe care le cerea de obicei.

Până acum, Ministerul Sănătăţii comanda un milion de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea bătrânilor, copiilor şi gravidelor. Doar 500 de mii de fiole vor ajunge acum la medicii de familie. Dacă e nevoie, vom mai cumpăra, spun oficialii. Puţin şi târziu, rezumă medicii campania de vaccinare.

Se practică în mod normal la sfârşitul lui octombrie, începutul lunii noiembrie. Deci, acum este perioada propice pentru administrarea vaccinului pentru a exista suficient timp să se formeze anticorpi împotriva gripei”, a spus Mariana Găvruță, medic de familie. Oficialii ne liniştesc. Chiar dacă avem mai puţin vaccin şi imunizarea începe târziu, nu există riscul unei epidemii.

Sigur că în celelalte ţări unii încep mai devreme vaccinarea, prin octombrie, dar nu este prea târziu în luna noiembrie”, a spus Victor Olsavszky, şeful biroului OMS în România. Cei care nu vor să aştepte, îşi pot cumpăra singuri vaccinul antigripal de la farmacie. Preţul ajunge la 30 de lei pentru o doză.