Sari la conținut

Cancerul la plămâni, tratat prin criogenie

15 medici din toată țara au urmărit cum o tumoare este îngheţată la minus 40 de grade Celsius şi apoi îndepărtată. A fost posibil cu ajutorul unui aparat medical adus din Germania.

„Un gaz sub presiune de 65 de atmosfere se depresurizează și produce înghețarea țesutului țintă care poate să fie țesut tumoral astfel încât se produce distrugerea acestui țesut și se elimină sau se prelevează o probă pentru examen histopatologic”, explică un medic.

Metoda este folosită cu succes în cazul pacienţilor aflaţi în stare gravă.

Aici am descoperit o bijuterie, noul aparat este extrem de complex, este extrem de interesant. Cred că ar trebui să nu lipsească din nicio secție de endoscopie diagnostică”, spune Amulio Arama, medic pneumolog.

Tehnica de operare se învață foarte ușor, spun medicii. În plus, este şi mult mai ieftină decât terapiile deja existente.

Este o metodă nouă mai puțin invazivă, cu mai puține efecte secundare, cu un risc scăzut de hemoragie”, spune Dr. Petronela Fildan, medic primar pneumolog.

După ce s-a pregătit la Munchen și Londra, medicul pneumolog Mărioara Șimond încearcă să impună noua tehnică şi în România.

Nu necesită neapărat anestezie generală pentru pacient, nu este dureroasă și calitatea probelor obținute prin această metodă este superioară”, spune ea.

Din cauza descoperirii tardive, doar 14% dintre pacienţii care au cancer pulmonar supraviețuiesc mai mult de cinci ani.