Când facem RMN? Cât de periculoasă e substanța de contrast?

Data publicării:
sorin ghiea dr

Rezonanța magnetică este o investigație de mare fidelitate, făcută cu un aparat performant cu ajutorul căruia putem vedea în interiorul corpului uman. Este o metodă neinvazivă, nu ne afectează corpul într-o măsură permanentă și nu sunt efecte secundare importante. Nu iradiază, este vorba despre un simplu câmp magnetic, care variază și din aceste variații computerul poate reconstrui imagini ale corpului uman prin felul în care celulele și nucleii celulelor răspund la acest câmp magnetic. De aceea și femeile însărcinate pot face asemenea investigații, bineînțeles cu niște precauții, dar oricum, la momentul 2014, după 30-40 de ani de medicină imagistică cu rezonanță magnetică, deocamdată nu există contraindicații majore, a explicat la Digi24 dr. Sorin Ghiea, medic specialist radiologie, preşedintele Societăţii de imagistică musculo-scheletală din România.

În ceea ce privește substanța de contrast și temerile care circulă în legătură cu ea, medicul a explicat că decizia de a o folosi se ia la momentul respectiv, nu putem ști dinainte dacă este sau nu nevoie de acestă substanță de contrast.

Ea ne ajută foarte mult în cazurile în care există neclarități, când anumite segmente ale corpului, cum sunt vasele, care nu se văd foarte bine fără substanță de contrast, sunt anumite cazuri în oncologie, în cazul tumorilor, în care substanța de contrast este indispensabilă, dar rezonanța magnetică oferă foarte multe informații și fără această substanță.

„Nu trebuie să ne temem. Este o substanță de contrast cu efecte adverse foarte rare, doar că este o substanță rară, necunoscută organismului – o sare a unui metal rar, cu care organismul nu s-a întâlnit până acum, de aceea trebuie precauție în cazul pacienților cu antecedente alergice, pentru că poate să creeze alergii, dar este de o raritate extremă să întâlnim așa ceva”, a spus dr. Sorin Ghiea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri