Care sunt condițiile în care dispozitivele medicale se acordă gratuit

Data publicării:
page4

Pacienţii care le solicită trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Dar, în acelaşi timp, trebuie să ştie că din cauza fondurilor limitate există liste de aşteptare care se întind chiar şi pe doi ani.

Pentru a putea beneficia gratuit de dispozitive medicale, un pacient trebuie să depună o cerere şi mai multe acte doveditoare: în primul rând, recomandarea medicală în original, copie după buletin, certificatul de încadrare într-un grad de handicap, dacă este cazul şi adeverinţa.

În funcţie de dispozitivul medical pe care un pacient îl solicită, trebuie depuse şi alte acte medicale. Pentru proteza auditivă se depun audiogramele în original, contrasemnate de medical ORL, iar pentru cristalin biometria în original.

Există şi câteva restricţii. De exemplu, aceste dispozitive nu sunt decontate de Casa de Asigurări dacă diagnosticul pentru care este nevoie de proteză a apărut ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.

În plus, un pacient trebuie să plătească diferenţa de preţ, dacă preţul de vânzare al dispozitivului este mai mare decât preţul de referinţă decontat de casa de asigurări. În al treilea rând, este şi lista de aşteptare - aceasta se întinde pe o perioadă de aproape doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri